Kassa rinkelt: UEFA-bedrag met zes nullen voor Feyenoord, tonnen naar PSV en Ajax

Kassa rinkelt: UEFA-bedrag met zes nullen voor Feyenoord, tonnen naar PSV en Ajax

12 juni om 11:00
Laatste update: 12 juni om 11:12

PSV, Feyenoord en Ajax gaan een aardig zakcentje opstrijken door het EK in Duitsland. De UEFA keert namelijk vergoedingen uit aan de clubs voor het afstaan van hun spelers. Feyenoord kan daardoor rekenen op een bedrag met zes nullen, terwijl PSV en Ajax ook verzekerd zijn van meerdere tonnen.

Sinds 2008 keert de UEFA vergoedingen uit aan clubs voor het afstaan van internationals op het EK, onder de noemer van het Clubs Benefits Programme. Lang niet alle clubs waren er namelijk blij mee dat zij spelers in wie miljoenen zijn geïnvesteerd, 'gratis' zagen vertrekken naar het Europese eindtoernooi. Het afstaan van spelers brengt namelijk de nodige risico's met zich mee voor de clubs, bijvoorbeeld de kans op blessures. Elk EK wordt het potje dat ter beschikking gesteld wordt aan de clubs groter.

UEFA reserveert groot miljoenenbedrag
Voor het toernooi van komende zomer deelt de UEFA dan ook een recordbedrag aan compensaties uit, van in totaal 140 miljoen euro. Dat is tien miljoen euro meer dan op het EK van 2020, dat een jaar later werd gespeeld. Overigens heeft de Europese voetbalbond nog meer geld gereserveerd voor het betalen van clubvergoedingen. Zo vloeide er al honderd miljoen euro van de UEFA naar clubteams over heel Europa, als compensatie voor de Nations League-deelname van spelers tussen 2020 en 2023.

Hoe de UEFA de beschikbare 140 miljoen euro precies gaat verdelen onder de clubs die EK-deelnemers afstaan, is niet helemaal duidelijk. De bond maakte echter wel al wereldkundig dat het Clubs Benefits Programme zo goed als hetzelfde blijft als bij het vorige EK. Daardoor maakt de UEFA opnieuw onderscheid tussen de kwaliteit van de clubs en spelers op basis van drie categorieën. Alle spelers die actief zijn in de Eredivisie, zijn onderdeel van de eerste en hoogste categorie. Daardoor gaan de Eredivisie-clubs de maximale vergoeding te ontvangen voor hun spelers.

Voor elke dag dat een speler bij zijn nationale team zit op het EK, krijgt de betreffende club geld. Naar schatting ligt dat bedrag komend EK op 8800 euro per dag voor categorie 1-clubs, waaronder dus alle teams uit de Eredivisie. De teller begint al tien dagen voor de eerste EK-wedstrijd van het betreffende land te lopen. We nemen Joey Veerman van PSV als voorbeeld: doordat Oranje op zondag 16 juni haar eerste EK-wedstrijd tegen Polen speelt, ontvangt PSV vanaf 6 juni elke dag een vergoeding van 8800 euro van de UEFA voor de middenvelder. Als het land van de betreffende speler doorgaat naar de knock-outfase, loopt de dagenteller langer door. Dat zorgt dan weer voor een nog hogere vergoeding.

Bedrag met zes nullen lonkt voor Feyenoord en Ajax, 'pech' voor PSV
Nu alle EK-selecties bekend zijn, kan er al een redelijke schatting gemaakt worden van wat de Eredivisie-teams gaan verdienen aan UEFA-vergoedingen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de bedragen nog flink op kunnen lopen als een land ver weet te komen op het EK, terwijl bepaalde zaken ook niet helemaal duidelijk worden uit de informatie die de UEFA beschikbaar heeft gesteld. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een speler geblesseerd raakt? Gemakshalve houden we daardoor in de onderstaande berekeningen geen rekening met eventuele blessures. Daardoor wordt FC Twente-middenvelder Michal Sadilek, die vlak voor het EK afhaakte bij Tsjechië, buiten beschouwing gelaten.

Drie spelers van landskampioen PSV zijn deze maand actief op het EK in Duitsland, met Jerdy Schouten (Nederland), Joey Veerman (Nederland) en Johan Bakayoko (België). Dat relatief lage aantal heeft te maken met het feit dat de meeste internationals van PSV hun interlands spelen voor een land buiten Europa. Met Schouten, Veerman en Bakayoko. Aan die spelers verdient PSV sowieso al ruim 554 duizend euro, doordat de vergoedingenteller in de groepsfase sowieso 21 dagen loopt voor het drietal. Als Nederland en België daarna nog verder weten te komen, loopt de som aan UEFA-premies op.

Feyenoord heeft maar liefst zeven spelers in de gelederen die deelnemen aan het EK. Het gaat om Justin Bijlow (Nederland), Lutsharel Geertruida (Nederland), Dávid Hancko (Slowakije), Leo Sauer (Slowakije), Gernot Trauner (Oostenrijk), Luka Ivanusec (Kroatië) en Ondrej Lingr (Tsjechië). Feyenoord is daardoor normaal gesproken verzekerd van een kleine 1,3 miljoen euro aan vergoedingen. Ook dit bedrag kan nog flink oplopen bij goede prestaties van Nederland, Slowakije, Oostenrijk, Kroatië en Tsjechië.

Namens Ajax zullen vijf spelers actief zijn op het EK in Duitsland, in de vorm van Steven Bergwijn (Nederland), Brian Brobbey (Nederland), Josip Sutalo (Kroatië), Borna Sosa (Kroatië) en Ahmetcan Kaplan (Turkije). Dat levert de Amsterdammers gegarandeerd ruim negen ton op. Ondanks de EK-vergoedingen die dan nog op kunnen lopen, zal men bij Ajax hopen dat niet te veel spelers lang actief zullen zijn op het toernooi in Duitsland. Eind juli spelen de hoofdstedelingen namelijk al hun eerste wedstrijd van het seizoen, in de voorronde van de Europa League. Door het EK dreigt de club dan meerdere spelers te moeten missen.

Verder leveren geen andere Eredivisie-clubs internationals af op het EK, mede door de blessure van de eerder genoemde Sadílek en het feit dat sc Heerenveen-verdediger Pawel Bochniewicz afviel vanuit de voorselectie bij Polen. Daardoor is Feyenoord op dit moment de Eredivisie-club die de meeste inkomsten uit de EK-vergoedingenpot kan verwachten, met een grove 1,3 miljoen euro. PSV en Ajax zijn echter ook verzekerd van tonnen en kunnen aan het einde van de rit zelfs met het grootste bedrag staan, afhankelijk van de sportieve prestaties in Duitsland.