Kassa rinkelt: UEFA-bedrag met zes nullen voor Feyenoord, tonnen naar PSV en Ajax

Kassa rinkelt: UEFA-bedrag met zes nullen voor Feyenoord en Ajax, tonnen naar PSV

3 juli om 12:30
Laatste update: 3 juli om 12:33

PSV, Feyenoord en Ajax gaan een aardig zakcentje opstrijken door het EK in Duitsland. De UEFA keert namelijk vergoedingen uit aan de clubs voor het afstaan van hun spelers. Feyenoord en Ajax kunnen daardoor rekenen op een bedrag met zes nullen, terwijl PSV ook verzekerd is van meerdere tonnen.

Sinds 2008 keert de UEFA vergoedingen uit aan clubs voor het afstaan van internationals op het EK, onder de noemer van het Clubs Benefits Programme. Lang niet alle clubs waren er namelijk blij mee dat zij spelers in wie miljoenen zijn geïnvesteerd, 'gratis' zagen vertrekken naar het Europese eindtoernooi. Het afstaan van spelers brengt namelijk de nodige risico's met zich mee voor de clubs, bijvoorbeeld de kans op blessures. Elk EK wordt het potje dat ter beschikking gesteld wordt aan de clubs groter.

UEFA reserveert groot miljoenenbedrag
Voor dit toernooi deelt de UEFA dan ook een recordbedrag aan compensaties uit, van in totaal 140 miljoen euro. Dat is tien miljoen euro meer dan op het EK van 2020, dat een jaar later werd gespeeld. Overigens heeft de Europese voetbalbond nog meer geld gereserveerd voor het betalen van clubvergoedingen. Zo vloeide er al honderd miljoen euro van de UEFA naar clubteams over heel Europa, als compensatie voor de Nations League-deelname van spelers tussen 2020 en 2023.

Hoe de UEFA de beschikbare 140 miljoen euro precies gaat verdelen onder de clubs die EK-deelnemers afstaan, is niet helemaal duidelijk. De bond maakte echter wel al wereldkundig dat het Clubs Benefits Programme zo goed als hetzelfde blijft als bij het vorige EK. Daardoor maakt de UEFA opnieuw onderscheid tussen de kwaliteit van de clubs en spelers op basis van drie categorieën. Alle spelers die actief zijn in de Eredivisie, zijn onderdeel van de eerste en hoogste categorie. Daardoor gaan de Eredivisie-clubs de maximale vergoeding te ontvangen voor hun spelers.

Voor elke dag dat een speler bij zijn nationale team zit op het EK, krijgt de betreffende club geld. Naar schatting ligt dat bedrag komend EK op 8800 euro per dag voor categorie 1-clubs, waaronder dus alle teams uit de Eredivisie. De teller begint al tien dagen voor de eerste EK-wedstrijd van het betreffende land te lopen. We nemen Joey Veerman van PSV als voorbeeld: doordat Oranje op zondag 16 juni haar eerste EK-wedstrijd tegen Polen speelde, ontvangt PSV vanaf 6 juni elke dag een vergoeding van 8800 euro van de UEFA voor de middenvelder. De dagenteller stopt één dag nadat het land in kwestie is uitgeschakeld.

Bedrag met zes nullen binnen voor Feyenoord en Ajax, tonnen naar PSV
Nu de groepsfase en achtste finales zijn afgewerkt, kan er een redelijke schatting gemaakt worden van wat de Eredivisie-teams gaan verdienen aan UEFA-vergoedingen. Van alle Nederlandse clubs zijn er alleen internationals van PSV, Feyenoord en Ajax actief (geweest) op het EK. Aanvankelijk was FC Twente-middenvelder Michal Sadilek ook geselecteerd bij Tsjechië, maar hij is op het laatste moment afgevallen met een blessure.

Landskampioen PSV leverde in totaal drie spelers af op het EK in Duitsland, met Jerdy Schouten (Nederland), Joey Veerman (Nederland) en Johan Bakayoko (België). Op dit moment zijn alleen de twee eerstgenoemden nog actief op het eindtoernooi: het België van Bakayoko is namelijk uitgeschakeld na de nederlaag tegen Frankrijk (1-0) in de achtste finale. 

In totaal krijgt PSV een bedrag van ruim 228 duizend euro vergoed voor Bakayoko. De dagenteller van Schouten en Veerman zal op zijn vroegst op zondag 7 juli stoppen, indien het Nederlands elftal verliest van Turkije. Als Oranje verder weet te komen, krijgt PSV dus nog meer geld. De Eindhovenaren zijn nu in ieder geval al verzekerd van een vergoeding van zo'n 560 duizend euro voor de twee Nederlanders. Dat zorgt voor een totaal van 792 duizend euro aan EK-vergoedingen waar PSV nu al op kan rekenen.

Feyenoord heeft maar liefst zeven spelers in de gelederen die geselecteerd zijn voor het EK. Het gaat om Justin Bijlow (Nederland), Lutsharel Geertruida (Nederland), Dávid Hancko (Slowakije), Leo Sauer (Slowakije), Gernot Trauner (Oostenrijk), Luka Ivanusec (Kroatië) en Ondrej Lingr (Tsjechië). Van die spelers zijn nu alleen Bijlow en Geertruida nog actief op het eindtoernooi: Slowakije, Oostenrijk, Kroatië en Tsjechië zijn namelijk allemaal uitgeschakeld.

Doordat Slowakije en Oostenrijk wel de knock-outfase wisten te halen en Nederland dus in de kwartfinale staat, is Feyenoord nu al verzekerd van iets meer dan 1,6 miljoen euro aan UEFA-vergoedingen. Dat bedrag kan alleen nog maar oplopen als Oranje Turkije weet te verslaan, omdat alle andere EK-gangers van de Rotterdammers dus al uitgeschakeld zijn.

Ajax moest in totaal vijf spelers afstaan voor het EK in Duitsland, met Steven Bergwijn (Nederland), Brian Brobbey (Nederland), Josip Sutalo (Kroatië), Borna Sosa (Kroatië) en Ahmetcan Kaplan (Turkije). Bergwijn, Brobbey en Kaplan zijn nog aanwezig in Duitsland en zullen in de kwartfinale zelfs tegenover elkaar staan. Sutalo en Sosa kwamen met Kroatië de groepsfase niet uit en zijn dus al uitgeschakeld.

Daarmee heeft Ajax nu ongeveer 1,2 miljoen euro binnengeharkt. En dat bedrag gaat gegarandeerd nog oplopen: door de clash tussen Nederland en Turkije staat er minimaal één Ajacied met zijn land in de tweede halve finale van het EK, die afgewerkt wordt op 10 juli. Als Oranje als winnaar uit de bus komt, levert dat Ajax nog eens minimaal 70 duizend euro op. Mocht Turkije zich bij de laatste vier voegen, dan verdient Ajax 35 duizend euro.

Al met al is Feyenoord op dit moment de Eredivisie-club die de meeste inkomsten uit de EK-vergoedingenpot kan verwachten, met een grove 1,6 miljoen euro. Ajax gaat eveneens over de miljoen heen, terwijl PSV daarvoor moet hopen op een uitzonderlijke prestatie van Oranje in het restant van het toernooi. Het geld zegt echter niet alles: als het Nederlands elftal nog verder weet te reiken, dan moeten PSV en Feyenoord mogelijk internationals missen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, in verband met het recht op vakantie van de spelers. Voor Ajax lijkt het nu al onwaarschijnlijk dat Bergwijn, Brobbey en Kaplan mee kunnen doen in het eerste voorronde Europa League-duel met FK Vojvodina, dat op 25 juli gespeeld wordt.