Kassa rinkelt: UEFA-bedrag met zes nullen voor Feyenoord en Ajax, tonnen naar PSV
PSV, Feyenoord en Ajax hebben een aardig zakcentje opgestreken door het EK in Duitsland. De UEFA keert namelijk vergoedingen uit aan de clubs voor het afstaan van hun spelers. Feyenoord en Ajax kunnen daardoor rekenen op een bedrag met zes nullen, terwijl PSV ook verzekerd is van meerdere tonnen.
Sinds 2008 keert de UEFA vergoedingen uit aan clubs voor het afstaan van internationals op het EK, onder de noemer van het Clubs Benefits Programme. Lang niet alle clubs waren er namelijk blij mee dat zij spelers in wie miljoenen zijn geïnvesteerd, 'gratis' zagen vertrekken naar het Europese eindtoernooi. Het afstaan van spelers brengt namelijk de nodige risico's met zich mee voor de clubs, bijvoorbeeld de kans op blessures. Elk EK wordt het potje dat ter beschikking gesteld wordt aan de clubs groter.
UEFA reserveert groot miljoenenbedrag
Voor dit toernooi deelt de UEFA dan ook een recordbedrag aan compensaties uit, van in totaal 140 miljoen euro. Dat is tien miljoen euro meer dan op het EK van 2020, dat een jaar later werd gespeeld. Overigens heeft de Europese voetbalbond nog meer geld gereserveerd voor het betalen van clubvergoedingen. Zo vloeide er al honderd miljoen euro van de UEFA naar clubteams over heel Europa, als compensatie voor de Nations League-deelname van spelers tussen 2020 en 2023.
🏆 UEFA's club benefits programme will see €240m made available to clubs who have released players for UEFA national team competitions.
— UEFA (@UEFA) April 8, 2022
The programme covers #EURO2024, #NationsLeague 2020/21 and 2022/23 and all European qualifiers.
Hoe de UEFA de beschikbare 140 miljoen euro precies gaat verdelen onder de clubs die EK-deelnemers afstaan, is niet helemaal duidelijk. De bond maakte echter wel al wereldkundig dat het Clubs Benefits Programme zo goed als hetzelfde blijft als bij het vorige EK. Daardoor maakt de UEFA opnieuw onderscheid tussen de kwaliteit van de clubs en spelers op basis van drie categorieën. Alle spelers die actief zijn in de Eredivisie, zijn onderdeel van de eerste en hoogste categorie. Daardoor gaan de Eredivisie-clubs de maximale vergoeding te ontvangen voor hun spelers.
Voor elke dag dat een speler bij zijn nationale team zit op het EK, krijgt de betreffende club geld. Naar schatting ligt dat bedrag komend EK op 8800 euro per dag voor categorie 1-clubs, waaronder dus alle teams uit de Eredivisie. De teller begint al tien dagen voor de eerste EK-wedstrijd van het betreffende land te lopen. We nemen Joey Veerman van PSV als voorbeeld: doordat Oranje op zondag 16 juni haar eerste EK-wedstrijd tegen Polen speelde, ontving PSV vanaf 6 juni elke dag een vergoeding van 8800 euro van de UEFA voor de middenvelder. De dagenteller stopt één dag nadat het land in kwestie is uitgeschakeld, in het geval van Veerman dus op 11 juli.
Bedrag met zes nullen binnen voor Feyenoord en Ajax, tonnen naar PSV
Nu het EK is aanbeland bij de finale, zijn er geen Eredivisie-spelers meer actief op het toernooi. Daardoor kan een redelijke inschatting gemaakt worden van wat de Nederlandse teams hebben verdiend. Van alle clubs uit Nederland mochten alleen internationals van PSV, Feyenoord en Ajax aantreden op het EK. Aanvankelijk was FC Twente-middenvelder Michal Sadilek ook geselecteerd bij Tsjechië, maar hij is op het laatste moment afgevallen met een blessure.
Landskampioen PSV leverde in totaal drie spelers af op het EK in Duitsland, met Jerdy Schouten (Nederland), Joey Veerman (Nederland) en Johan Bakayoko (België). Het België van Bakayoko was na de achstte finale klaar door de nederlaag tegen Frankrijk (1-0), Schouten en Veerman verloren met Oranje in de halve finale van Engeland (1-2). In totaal krijgt PSV een bedrag van ruim 228 duizend euro vergoed voor Bakayoko. Voor de twee Nederlanders ontvangen de Eindhovenaren een vergoeding van zo'n 630 duizend euro. Dat zorgt voor een totaal van 858 duizend euro aan EK-vergoedingen voor PSV.
Feyenoord heeft maar liefst zeven spelers in de gelederen die geselecteerd zijn voor het EK. Het gaat om Justin Bijlow (Nederland), Lutsharel Geertruida (Nederland), Dávid Hancko (Slowakije), Leo Sauer (Slowakije), Gernot Trauner (Oostenrijk), Luka Ivanusec (Kroatië) en Ondrej Lingr (Tsjechië). Kroatië en Tsjechië vonden hun waterloo in de groepsfase, Slowakije en Oostenrijk kwamen niet verder dan de achtste finale en het Nederlands elftal strandde dus in de halve finale. In totaal levert dat Feyenoord een kleine 1,7 miljoen euro aan UEFA-vergoedingen op.
Ajax moest in totaal vijf spelers afstaan voor het EK in Duitsland, met Steven Bergwijn (Nederland), Brian Brobbey (Nederland), Josip Sutalo (Kroatië), Borna Sosa (Kroatië) en Ahmetcan Kaplan (Turkije). Bergwijn en Brobbey waren het langst aanwezig in Duitsland, nadat zij in de kwartfinale het Turkije van Kaplan hebben uitgeschakeld. Sutalo en Sosa kwamen met Kroatië de groepsfase niet uit en zijn dus al uitgeschakeld. Daarmee heeft Ajax bijna 1,3 miljoen euro binnengeharkt.
Al met al is Feyenoord de Eredivisie-club die de meeste inkomsten uit de EK-vergoedingenpot kan verwachten, met een grove 1,7 miljoen euro. Ajax gaat eveneens over de miljoen heen, terwijl PSV nipt op een bedrag met vijf nullen blijft steken. Het geld zegt echter niet alles: het is de vraag in hoeverre de Oranje-internationals van PSV en Feyenoord alweer fit zijn voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal, in verband met het recht op vakantie van de spelers. Voor Ajax lijkt het nu al onwaarschijnlijk dat Bergwijn en Brobbey mee kunnen doen in het eerste voorronde Europa League-duel met FK Vojvodina, dat op 25 juli gespeeld wordt.