VP spreekt Duplan over Nederland - Frankrijk

VP spreekt Duplan over Nederland - Frankrijk: 'Ik denk dat Deschamps dat vreest'

21 juni om 11:55
Laatste update: 21 juni om 11:55

In een nieuwe driedelige EK-serie neemt VoetbalPrimeur telkens één van de EK-tegenstanders van het Nederlands elftal onder de loep. Wat kan Oranje verwachten? Waar moet bondscoach Ronald Koeman zich op instellen? Met in deze aflevering: Edouard Duplan, de Franse speler met de meeste Eredivisie-wedstrijden achter zijn naam: 251 stuks. 

Het openingsduel met Polen is inmiddels gespeeld en uitvoerig nabesproken. Voor Oranje kan de focus nu op vice-wereldkampioen Frankrijk. Als je met een voetbalbril op aan Nederland én Frankrijk denkt, schiet de naam Duplan al snel door je hoofd. De aanvaller van weleer streek in 2006 neer bij RBC Roosendaal en groeide later bij Sparta, FC Utrecht en ADO Den Haag telkens uit tot een publiekslieveling. 

Nederland heeft hij nooit meer achter zich gelaten, maar nauw contact met mensen in zijn vaderland is er nog altijd. Uit die gesprekken proeft de inmiddels 41-jarige Duplan dat het EK in Frankrijk behoorlijk leeft. "Ik woon er niet, maar wat ik hoor van vrienden en familie is dat echt iedereen weer zin heeft om een titel te winnen", vertelt de voormalig aanvaller. 

"Als je zulke jongens hebt rondlopen, dan wil je gewoon alles pakken wat je kan", vervolgt Duplan, die in Nederland vanwege zijn brede interesses de bijnaam 'de voetballende filosoof' verdiende. "Het idee leeft in Frankrijk dat het dit jaar echt weer kan. Je moet maximaal profiteren van deze generatie. Frankrijk ziet zichzelf als topfavoriet, en zo schaal ik ze ook in."

Het wapen van Oranje
Ondanks het feit dat de ploeg van bondscoach Didier Deschamps op papier én op basis van recente ontmoetingen favoriet is, geeft Duplan Oranje een goede kans. Vrijwel alle Nederlandse spelers beschikken in zijn ogen over een bijzonder wapen, een wapen dat veel Franse spelers vreemd is. "Ik denk dat Deschamps Nederland als collectief vreest. Wat Nederland sterk maakt, naast de individuele kwaliteiten, is dat Nederlandse voetballers in staat zijn om patronen te veranderen tijdens de wedstrijd. Om over te gaan naar iets wat wél werkt. De spelers zijn zelf in staat om iets aan te passen op het veld. Ik denk dat Deschamps dat vreest."

Deschamps tijdens Frankrijk - Chili op 26 maart 2024 (3-2)

Dat aanpassingsvermogen tijdens een wedstrijd is bijzonder, vindt Duplan. Toen hij in 2006 begon met voetballen bij RBC, keek hij zijn ogen uit. "Het was een schok voor mij toen ik hierheen kwam. In mijn eerste jaar was Robert Maaskant trainer, en ik speelde met Kees Kwakman. Hij was toen nog jong. Na elke bespreking had Kees iets te zeggen. Ik dacht echt: gaat de trainer dit laten gebeuren? Maar het hoorde bij de cultuur. Dat is mooi om te zien. Ik zag spelers van zestien die meer van tactiek wisten dan ik, terwijl ik 23 was. Nederland is tactisch zo'n slim voetballand. In Frankrijk moest ik gewoon doen wat er verteld werd."

De kwaliteit van Frankrijk staat buiten kijf. In elke linie lopen meerdere spelers van wereldklasse rond. "Wat soms onderschat wordt: Franse spelers zijn héél fysiek. We zijn een groot voetballand, met heel veel spelers. Als je daarin wil opvallen moet je bereid zijn om alles te geven. De spelers die het vervolgens maken zijn spelers die door het vuur gaan en fysiek ijzersterk zijn."

Immigratie als voedingsbodem van kwaliteit
De talentenpoel waaruit Deschamps kan vissen lijkt bodemloos. Ieder jaar produceert Frankrijk weer toptalenten. Hoe kan het dat de aanwas van nieuwe sterren zo gigantisch is? Duplan noemt een aantal redenen. "Enerzijds heeft het te maken met hoe Frankrijk zich sociaal ontwikkeld heeft in de laatste vijftig jaar, ook op het gebied van immigratie. Dat is de grootste voedingsbodem voor het Franse voetbal geweest. Daar zijn ze zoveel sterker van geworden."

Ook de straatcultuur mag volgens Duplan niet vergeten worden. "De jongens die nu in het Franse elftal spelen zijn opgeleid als prof, maar komen van de straat. Die pure kwaliteit, die pure genialiteit, dat bloeit op op die veldjes. Frankrijk moet het hebben van die geniale gekken die daar gewoon zichzelf opleiden. Natuurlijk, af en toe heeft Oranje een Depay of een Simons, maar Nederlanders voetballen over het algemeen met meer structuur."

Duplan en Sébastien Haller na FC Utrecht - FC Dordrecht op 15 februari 2015 (6-1)

Survival of the fittest
Het feit dat het leeuwendeel van de Franse internationals zo ongelooflijk sterk is, is volgens Duplan ook direct te herleiden naar het straatvoetbal. "Honderd procent. Het is survival of the fittest in Frankrijk. Je moet van jongs af aan op de slechtste velden de hardste trappen kunnen vangen. Als je dat niet aankan, kom je niet heel ver. Je moet eens gaan kijken in een voorstad van Parijs, en naar wat ze daar kunnen op een 'laag' niveau. Je moet of heel sterk worden, of héél slim en behendig."

Duidelijk is dat het Nederlands elftal een heel goede dag moet hebben, wil het Kylian Mbappé en co. verslaan. Koeman was de laatste bondscoach die daarin slaagde. Op 16 november van 2018 won Oranje onder zijn leiding met 2-0 van Les Bleus, de wereldkampioen op dat moment. Georginio Wijnaldum en Memphis Depay, beiden nog steeds van de partij, maakten de doelpunten. 

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!