Interview met Denny Landzaat over Oranje

Duidelijke mening over Oranje-middenveld: 'Dat zijn twee zekerheidjes'

10 juni 2024 om 17:00
Update: 10 juni 2024 om 18:31

Denny Landzaat is positief gestemd over de kansen van Oranje op het EK in Duitsland. De oud-middenvelder vertelt in gesprek met VoetbalPrimeur over zijn ervaringen op het WK 2006, de Oranje-gekte en wat hij van de selectie van Ronald Koeman vindt.

Oranje wist donderdagavond Canada in het voorlaatste oefenduel in aanloop naar het EK simpel te verslaan (4-0). "Het was wachten op het eerste doelpunt", steekt Landzaat van wal. "Toen kwam er meer ruimte. Straks op het EK kan je van Polen en Oostenrijk ook goede verdedigende organisaties verwachten. Ze loeren op de foutjes die Nederland zal maken in balbezit."

Zo ver is het nog niet. Maandagavond oefent het Nederlands elftal tegen IJsland. Op 16 juni gaat het EK écht van start voor de mannen van Ronald Koeman. Dan staat het duel met Polen te wachten. Mede door de overwinning op Canada begint de Oranje-koorts langzaamaan te komen bij voetbalminnend Nederland, zo ook bij Landzaat. "Ik moet zeggen dat ik toch wel erg positief gestemd ben", aldus de oud-middenvelder. "Het is een eindtoernooi en we leven ernaartoe. Het is een groep waarvan de spelers in topcompetities spelen en ervaren zijn. Koeman heeft verschillende opties om waakzaam te kunnen aanvallen en de tegenstanders de wil op te leggen. Daarom ben ik positief gestemd."

'Alsof je weer in de schoolbanken zit'
Meer dan een week geleden maakte Koeman zijn definitieve EK-selectie bekend. Landzaat herinnert zich nog goed hoe dat in 2006 ging met toenmalig bondscoach Marco van Basten. "Het is wachten op of je wel wordt gebeld of niet", aldus de oud-international. "Als je niet gebeld wordt, dan zit je erbij." Voor de voormalig middenvelder was het een spannend moment. "Zeker. Het is net alsof je weer in de schoolbanken zit en je gebeld wordt of je geslaagd bent of niet. Zo'n dag is het eigenlijk. Voor de twijfelgevallen is het wat spannender. Sommige jongens zijn gewoon zeker."

'De bondscoach weet wat hij aan Wijnaldum heeft'
Een aantal beslissingen van Koeman deed de wenkbrauwen van Landzaat ook wel even fronsen. Wat vooral opvalt zijn de keuzes om Ian Maatsen als extra linkerwingback niet mee te nemen en de niet meer wekelijks op topniveau spelende Georginio Wijnaldum wel. "Maatsen draaide een goed seizoen, speelt in een topcompetitie, Champions League-finale en het is een jongen voor de toekomst. Hij kan net zo spelen als Jeremie Frimpong, maar dan op links." Toch begrijpt Landzaat de keuze voor Wijnaldum ergens wel. "Koeman kiest voor de ervaring van Wijnaldum. Het is ook een ander type dan de andere middenvelders. Koeman kiest voor spelers met loopvermogen en diepgang die de oriëntatie hebben om goed tussen de linies te spelen en zo voor het doel kunnen komen. Wijnaldum is zo'n speler. Daarin heeft hij ook een goede samenwerking gehad met Memphis. Dat zijn dingen die Koeman meeneemt in zijn keuzes. De bondscoach weet tenminste wat hij aan die spelers heeft."

Mede door een blessure koos Koeman ervoor om Quinten Timber thuis te laten. Landzaat looft de middenvelder van Feyenoord, maar kan de beslissing van Koeman begrijpen. "Timber heeft een heel goed jaar gedraaid. In het druk zetten naar voren, het loopvermogen, power op het middenveld. Er zijn genoeg opties. De bondcoach beslist. Hij heeft gekeken naar hoe hij op het middenveld wil gaan spelen, denk ik."

'Frenkie en Reijnders zijn zekerheidjes'
Koeman begon tegen Canada met Ryan Gravenberch, Jerdy Schouten en Georginio Wijnaldum op het middenveld. Dat lijkt niet het trio dat gaat spelen op het EK. De bondscoach is nog altijd zoekende, maar volgens Landzaat zijn er twee spelers zeker van een basisplaats. "Frenkie de Jong zal spelen als hij fit is en Tijjani (Reijnders, red.) ook. Dat vind ik spelers die het spel kunnen maken en kunnen verleggen. Ze kunnen ook de opbouw verzorgen, zijn creatief, dynamisch en hebben een groot loopvermogen. Ook zijn ze betrouwbaar als de tegenstander de bal heeft. Ik zou hen naast elkaar zetten."

"Frenkie zal in het toernooi moeten groeien naar zijn topvorm", vervolgt Landzaat. "Dat is er wel eentje die altijd iets meer in de bal speelt. Tijjani kan ook van de bal af spelen en de aanval ondersteunen. Dat zijn wat mij betreft zekerheidjes voor in de basis."

Op 16 juni kan de Oranje-gekte echt losbarsten. Dan spelen de Oranje-internationals de eerste groepswedstrijd tegen Polen op het EK. "Dat is waar elke kleine jongen van droomt", weet Landzaat. Het WK 2006 werd ook in Duitsland gespeeld. De sfeer zal vergelijkbaar zijn. "Je weet gewoon dat die Oranje-gekte er is. Veelal in Nederland, maar ook rondom de stadions."

"Verder zit je wel in een afgeschermde entourage", erkent Landzaat. "Je bent gefocust op die wedstrijden. Via TV of social media krijg je in vergelijking met mijn eindtoernooi, het WK 2006, veel meer mee. Alles wordt zonder dat je het wil doorgepusht. Je bent constant aan het trainen en met elkaar die dagen aan het doorbrengen. De echte Oranje-gekte gaat eigenlijk aan je voorbij, maar als je op de wedstrijddag richting het stadion rijdt en die Oranje-menigte ziet dan geeft dat een heel speciaal gevoel."

Niet alleen qua sfeer zal het verschil groot zijn met 'normale' wedstrijden. Ook de druk voor de spelers is anders. "Dat is een heel groot verschil. Dit is het toernooi waar je het voor doet. Al die kwalificatiewedstrijden zijn hierop gericht. Om op het eindtoernooi te kunnen schitteren. Het is heel anders dan een 'gewone' kwalificatiewedstrijd, waar je een korte periode bij elkaar bent en dan weer huiswaarts gaat."

'Hoofd koel houden' tegen Portugal
Mocht Oranje de druk van zich af kunnen spelen en doorstoten tot de achtste finale en daarna de kwartfinale, dan staat daar mogelijk een kraker tegen Portugal te wachten. Dat is het land dat het Nederlands elftal uitschakelde in de achtste finale in 2006 na een nog altijd veelbesproken duel met in totaal zestien gele en vier rode kaarten (1-0).Nederland-Portugal WK 2006

Landzaat bekeek het spektakel vanaf de reservebank en heeft één duidelijke tip, mocht het weer zo ver komen. "Het hoofd koel houden", lacht de oud-international. "Ik denk dat dat belangrijk is. Die Portugezen kunnen dat natuurlijk als geen ander. Daarop inspelen met de scheidsrechter. Je moet ervoor zorgen dat zij misschien over het randje gaan en wij ons ding blijven doen. Het was niet alleen tegen Portugal. Ook tegen de Argentijnen. De meeste jongens kunnen daar wat van meenemen. Uiteindelijk moet je altijd kalm blijven. Niet jezelf in de vingers snijden met rode kaarten en gekkigheid. Als het moet, dan moet het, maar je moet kalm blijven en niet het team benadelen door onnodige kaarten te pakken."

Al met al kijkt de 38-voudig Oranje-international uit naar het EK. "Het begint te borrelen. Laat die Oranje-gekte maar beginnen."