Feyenoord en Utrecht botsen in Zeist: 'Feyenoord ondermijnt de afspraken'
Feyenoord heeft FC Utrecht voor de arbitragecommissie van de KNVB gesleept. De Eredivisie-clubs verschillen van mening over de invulling van het zogeheten herenakkoord, nadat de Rotterdammers drie talenten oppikten uit de Domstad. Dat meldt Voetbal International.
Feyenoord, FC Utrecht, PSV, Ajax, AZ, FC Utrecht en Vitesse spraken in 2018 af om niet actief elkaars jeugdspelers te benaderen. Als ze dat wel doen, dan zou daar een vergoeding van 35.000 euro per opleidingsjaar tegenover staan. Bovendien zou er nog eens 35 duizend euro per opleidingsjaar betaald gaan worden zodra de speler was doorgebroken en tien wedstrijden in het eerste elftal had gespeeld.
Volgens FC Utrecht staan deze vergoedingen los van de standaard opleidingsvergoeding die is geregeld in de KNVB-reglementen, de zogeheten poolvergoeding. Die is de laatste jaren flink gestegen, tot 35.000 euro per jaar voor clubs uit de hoogste categorie. Feyenoord stelt daarom dat het herenakkoord vooruit liep op de hogere poolvergoeding en vindt dat het pas weer moet betalen als één van de van FC Utrecht overgekomen talenten tien duels in het eerste heeft gespeeld.
De Rotterdammers namen Boaz Plantinga (14), Finn Baks (14) en Zakaria Ouaissa (9) over van de Domstedelingen en maakten 244 duizend euro over, zoals het volgens de poolvergoeding verplicht is. Utrecht diende echter een bonnetje van een half miljoen in, omdat het ook de afspraken in het herenakkoord meetelt. Feyenoord weigert te betalen, maar zolang de facturen op tafel liggen moet de club het halve miljoen als schuld opnemen in de jaarrekening. 'Dat kan problemen geven, bijvoorbeeld met de UEFA-licentie, omdat clubs geen betalingsachterstanden bij elkaar mogen hebben', aldus VI.
Feyenoord zei tegen de arbitragecommissie dat het op bijval kan rekenen van PSV en Ajax en wees op het ecosysteem. "FC Utrecht neemt een slachtofferrol aan. We maken allemaal onderdeel uit van een ecosysteem. Wij verliezen spelers aan Ajax, PSV en buitenlandse clubs. Nu staat er bijvoorbeeld weer eentje op de rol voor Bayern München. Intern kunnen we het verlies van talenten niet altijd opvangen, dus scouten we elders. FC Utrecht doet dat ook. Bijvoorbeeld door talenten te halen bij FC Dordrecht, Telstar en Vitesse. Het is eten en gegeten worden. FC Utrecht wil wel eten, maar niet gegeten worden."
Utrecht weet op zijn beurt AZ aan zijn kant. Zij menen dat het herenakkoord sowieso bindend is, de traditionele top-drie zegt van niet. "Het gaat erom dat we een akkoord sloten om de kwaliteit te waarborgen", zegt Utrecht-directeur Van Es. "De enige conclusie die ik kan trekken is dat Feyenoord er de laatste jaren alles aan doet om de afspraak te ondermijnen. En zelfs zo drastisch, dat ze gaan zoeken naar kinderen onder elf jaar. Kinderen op achtjarige leeftijd benaderen… Dat roept bij mij geen enkele associatie van herengedrag op. Ik krijg het idee dat ze dit pad zijn ingeslagen, zodat ze ook geen last hebben van het poolreglement, omdat dit pas gaat lopen vanaf elf jaar."
De uitspraak volgt binnen zes weken.