KNVB maakt jacht op zwarthandel: 'Criminele organisaties mengen zich'
De KNVB waarschuwt in aanloop naar het EK voor zwarthandel. De voetbalbond probeert de doorverkoop van toegangskaarten aan te pakken, aangezien de prijs enorm wordt opgedreven.
De KNVB heeft een speciaal team dat jacht maakt op zwarthandelaren. Een medewerker van dit opsporingsteam doet zijn verhaal in De Telegraaf, maar uit veiligheidsoverwegingen wel onder de gefingeerde naam Pieter. "Er gaat veel geld in om, criminele organisaties mengen zich. We hebben zelfs weleens met dreigementen te maken", zegt hij in de ochtendkrant.
Een ticket overdragen aan een buurman, familielid of vriend mag, maar tickets die aangeboden worden via verkoopsites zijn illegaal. De KNVB wil de toegangsprijzen voor duels van Oranje aantrekkelijk houden en de veiligheid in stadions garanderen. De straf is een landelijk stadionverbod van achttien maanden en een boete van 450 euro. De bond moet het wel stellen zonder steun van de politie, voor wie het geen prioriteit is.
"Als elke besmette kaart wordt geblokkeerd, kunnen er bij een cruciale wedstrijd zoals Nederland-Frankrijk zomaar ineens 1500 gedupeerden staan. Je kunt daardoor een ordeverstoringsprobleem creëren. Dus wij blokkeren maar een deel", stelt Pieter, die desondanks duidelijk is over het standpunt van de bond. "Het is niet oké dat er over de rug van nietsvermoedende supporters grof geld wordt verdiend."
"De ellende staat bij ons aan de servicebalie. Huilende kinderen, die denken dat ze niet naar de wedstrijd kunnen. Ouders in paniek. Totaal onwetend over wat ze hebben gedaan", legt Pieter uit. "Een bezoek aan het Nederlands elftal zou een fantastische beleving moeten zijn en dan komen ze niet eens het stadion in. We proberen mensen wel altijd te helpen. Als je uit Maastricht komt, zou het hard zijn wanneer de KNVB in de Johan Cruijff Arena zegt: ’Je komt er niet in’. Maar het kost ze wel nieuwe plekken voor de normale verkoopprijs."
Het is voor de KNVB moeilijk om zwarthandelaren te raken. "Omdat ze gebruik maken van fictieve gegevens of in het buitenland wonen, is het heel lastig een stadionverbod te geven. Maar als ze hun geld van de doorverkochte tickets niet krijgen, hebben we ze. Helemaal als ze 50 kaarten hebben gekocht. Dan is het toch een schadepost van een paar duizend euro", aldus Pieter.
Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje met alle nieuwtjes omtrent de Oranje-selectie!: