NAC met anderhalf been in Eredivisie na dikke zege op negental Excelsior

28 mei om 22:02

NAC Breda heeft een enorme stap weten te zetten naar promotie tegen een negental van Excelsior. Een enerverende en bij vlagen bizarre wedstrijd eindigde in 6-2 voor de Parel van het Zuiden. Daardoor staat Excelsior aan de rand van de afgrond.

Dinsdag stond de eerste ontmoeting tussen NAC en Excelsior op de rol in de finale van de play-offs. De sfeer zat er vanaf de eerste minuut goed in, doordat de Bredase fans voor het nodige lawaai zorgden. Na twaalf minuten konden de NAC-fans helemaal tekeer gaan: bij de tweede paal kopte Aimé Omgba de bal achter Stijn van Gassel, waardoor de thuisploeg aan de leiding ging.

• logo

FC Groningen

• logo

NAC Breda

Het was het startschot voor een tumultueuze eerste helft. NAC werd sterker na de openingstreffer, maar moest in de 25ste minuut de gelijkmaker slikken. Captain Cuco Martina leverde de bal kinderlijk eenvoudig in, waar Lance Duijvestijn dankbaar gebruik van maakte. Iets meer dan tien minuten later was de middenvelder van Excelsior zelf de grote schlemiel: Duijvestijn haalde met zijn hand de bal van de doellijn, waardoor hij rood kreeg en NAC-smaakmaker Dominik Janosek mocht aanleggen vanaf elf meter. De Tsjech faalde niet: 2-1.

Drie minuten na de benutte strafschop zorgde verdediger Jan Van den Bergh voor de volgende vreugde-explosie in het Rat Verlegh Stadion. De Belg was eveneens trefzeker vanuit een corner, waarmee hij de 3-1 op het scorebord zette. Het slotakkoord van de eerste helft was echter voor Excelsior. Pepijn van de Merbel kwam te laat bij een dieptebal, waardoor hij Mimeirhel Benita naar de grond werkte. Troy Parrott maakte daardoor op slag van rust de 3-2.

Waar de eerste helft bijzonder enerverend was, begon het tweede bedrijf wat tam. Ondanks dat Excelsior met een man minder speelde, kon NAC een aantal minuten geen vuist meer maken. Beide teams kregen wel wat kansen, totdat de wedstrijd een volgende opvallende wending kreeg: Arthur Zagré pakte op volledig onnodige wijze zijn tweede gele kaart, waardoor Excelsior verder moest met negen man.

Twee minuten later kregen de Kralingers alweer de volgende tik te verwerken, doordat invaller Martin Koscelnik de 4-2 maakte. Een klein kwartier voor tijd werd het zelfs nog 5-2, doordat Elías Ómarsson zijn oude werkgever pijn deed. Excelsior gooide daarna de boel zo veel mogelijk op slot door in een 5-3-0-formatie te spelen. Toch werd het uiteindelijk nog 6-2 in Breda, doordat Ómarsson in blessuretijd nóg een keer scoorde.

Daarmee zet NAC een reuzenstap richting promotie naar de Eredivisie, terwijl Excelsior het degradatiespook in de ogen kijkt. Zondag vindt de grote ontknoping plaats, als NAC en Excelsior op Woudestein voor de tweede keer tegenover elkaar zullen staan.