De EK-selectie van België op het EK

De EK-selectie van België is bekend: opvallende afwezigen en één debutant

28 mei om 11:25

De selectie van België voor het EK 2024 is bekend. Bondscoach Domenico Tedesco doet onder meer een beroep op PSV-aanvaller Johan Bakayoko én Axel Witsel, die zwichtte voor de lokroep van de Rode Duivels.

Tedesco maakte dinsdagochtend gelijk zijn hele selectie bekend. Er is ruimte voor één nieuwkomer: Maxim De Cuyper van Club Brugge kan debuteren. De afwezigheid van zijn teamgenoot Hans Vanaken is een van de opvallendste keuzes van de Italiaans-Duitse trainer. Ook Michy Batshuayi zal niet op het EK aanwezig zijn. De spits van het Fenerbahçe, die onlangs zijn contract bij de Turkse club verlengde, ziet andere aanvallers de voorkeur krijgen. 

Axel Witsel keert daarentegen terug uit zijn internationale pensioen. De 35-jarige middenvelder speelde in 2022 zijn laatste interland, maar hij was dit seizoen een belangrijke kracht bij Atlético Madrid. Tedesco ging bij hem langs en wist hem te overtuigen om deel te nemen aan het EK. De keuzeheer was sowieso op zoek naar extra ervaring, maar van een terugkeer van ex-Ajacied en Royal Antwerp FC-aanvoerder Toby Alderweireld komt het niet. Ook hij werd hier en daar geopperd.

Geen Courtois
Thibaut Courtois speelt deze week de finale van de Champions League met Real Madrid. De doelman zal evenwel niet in actie komen op het EK. Door een kwestie met de aanvoerdersband vertroebelde de relatie tussen Courtois en Tedesco. Als doelmannen neemt Tedesco Koen Casteels, Matz Sels en Thomas Kaminski mee naar Duitsland.

Eén vacature
Tedesco heeft voorlopig 25 spelers geselecteerd. Hij wil nog één jong talent aan de groep toevoegen, laat hij weten.

De volledige selectie van België:
Doel: Koen Casteels (VfL Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton Town), Matz Sels (Nottingham Forest)
Verdediging: Timothy Castagne (Fulham), Wout Faes (Leicester City), Thomas Meunier (Trabzonspor), Arthur Theate (Stade Rennes), Axel Witsel (Atlético Madrid), Jan Vertonghen (Anderlecht), Zeno Debast (Anderlecht), Maxim De Cuyper (Club Brugge)
Middenveld: Kevin De Bruyne (Manchester City), Charles De Ketelaere (Atalanta Bergamo), Orel Mangala (Olympique Lyon), Amadou Onana (Everton), Youri Tielemans (Aston Villa), Aster Vranckx (Vfl Wolfsburg), Arthur Vermeeren (Atlético Madrid)
Aanvallers: Johan Bakayoko (PSV), Yannick Carrasco (Al Shabab), Jeremy Doku (Manchester City), Romelu Lukaku (AS Roma), Dodi Lukebakio (Sevilla), Lois Openda (RB Leipzig), Leandro Trossard (Arsenal)

Beluister hieronder de nieuwste Studio Oranje in aanloop naar de definitieve selectie van Oranje: