'Ajax-onrust houdt aan, Van Wijk zet verhoudingen met tirade flink op scherp'
Leo van Wijk heeft dinsdag met een tirade de boel op scherp gezet bij Ajax. Zonder een verzoening tussen de commissaris, de aandeelhouders en het bestuur wacht mogelijk de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam. Dat meldt Het Parool.
Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) is Van Wijk uit zijn slof geschoten richting Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters. "Oprotten met die man!", klinkt het volgens VEB-woordvoerder Joost Schmets. Daarmee zorgde de in november teruggekeerde commissaris voor vuurwerk tijdens de vergadering. Vervolgens werd er ook korte metten gemaakt met andere partijen.
Van Wijk kijkt volgens Het Parool 'met grote minachting' naar de handelswijze van de bestuursraad van Ajax. Juist die bestuursraad beschikt over 73 procent van de aandelen en kan de raad van commissarissen dus 'maken of breken'. 'Alsof de aanvoerder van een elftal de trainer publiekelijk uitmaakt voor onbenul', klinkt het. "Deze ruzie hangt daarom als een donkere wolk boven de directie", aldus een ingewijde over de clash.
Nieuwe rvc of 'de nucleaire optie'
De meest eenvoudige oplossing lijkt een nieuwe rvc die wel steun heeft van de bestuursraad. Het probleem is dat de huidige rvc en bestuursraad het dan eens moeten zijn over nieuwe commissarissen. De rvc draagt eigen opvolgers voor, die pas met instemming van de bestuursraad benoemd worden. Van Wijk staat open voor een vertrek. "Want je moet een keer van die oude mannen af. Maar als er verkeerde opvolgers zijn, zal ik tegenstemmen." Cees van Oevelen, Georgette Schlick en Annette Mosman willen ook vertrekken. Alleen Michael van Praag maakt geen aanstalten en Danny Blind mag sowieso blijven van de bestuursraad.
De nucleaire oplossing is dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof eraan te pas moet komen. Dat gebeurt als de bestuursraad het vertrouwen in de rvc opzegt óf als Lex Hes doorbijt. Hes verlangde namens een aantal grote aandeelhouders antwoorden op 17 kantjes aan vragen over het beleid van de afgelopen twee jaar. Anders zou hij de Ondernemingskamer via een enquêteprocedure vragen of er sprake is geweest van wanbeleid. De antwoorden op de vragen bleven uit. "We beraden ons over wat we nu gaan doen," aldus Hes.