KV Oostende bevestigt faillissement

Faillissement in Belgisch profvoetbal: 'Geen mirakeloplossing gevonden'

16 mei om 19:43

KV Oostende bevestigt dat het zal ophouden te bestaan als profclub. De club, die momenteel op het tweede niveau van België actief is, bracht dit bericht donderdag naar buiten. Na maanden van onzekerheid en strijd tegen financiële problemen, is het nu onmogelijk om de situatie nog te redden. 

Bewindvoerder Werner Van Oysterwyck bevestigt dat er geen sluitende begroting kan worden ingeleverd bij de Belgische licentiecommissie. Een overname door Apex Capital, die de club had kunnen redden, is mislukt omdat de huidige grootaandeelhouder, Paul Conway, niet akkoord ging met het voorstel. "Zonder licentie zakken we naar de tweede amateurklasse, maar daar kunnen wij de grote schuldenlast niet aflossen," zegt Van Oysterwyck.

Hij voegde eraan toe dat hij op 3 juni het faillissement van KV Oostende zal aanvragen. "Dit is een zwarte dag in mijn carrière als bewindvoerder. Ik hoop op zijn minst dat KVO op één of andere manier een doorstart kan maken. Een stad als Oostende kan toch niet zonder voetbalclub op niveau blijven."

"Als er geen overname komt, is er geen licentie en zak je naar de amateurklasse. Met deze schuldenberg kan een faillissement dan niet worden afgewend," benadrukt Van Oysterwyck. Het faillissement betekent ook dat dertig werknemers hun baan zullen verliezen en dat alle spelers transfervrij zijn. "Ik hoopte uit de grond van mijn hart om deze opdracht tot een goed einde te brengen."

Het betekent het einde van een tijdperk voor KV Oostende, dat tien jaar geleden nog flink in de lift zat dankzij de financiële injecties van Marc Coucke. Het resulteerde onder meer in een bekerfinale in 2017 en zelfs Europees voetbal. Toen Coucke de overstap maakte naar Anderlecht, stortte de boel als een kaartenhuis in elkaar. De degradatie van vorig jaar bleek een voorbode.