Koeman maakt voorselectie Oranje voor EK bekend

Dit is de voorselectie van Oranje voor het EK: Koeman selecteert 30 spelers

16 mei om 20:00
Laatste update: 16 mei om 20:06

Het hoge woord is eruit: de voorselectie van het Nederlands elftal voor het EK in Duitsland is bekend. Ronald Koeman heeft dertig namen geselecteerd.

Nog enkele tientallen spelers mogen dus hoop koesteren dat ze deze zomer van de partij zijn op het EK met Oranje. Uiterlijk 7 juni moet Koeman zijn definitieve selectie indienen bij de UEFA, maar volgens de KNVB hakt Koeman de knoop op 29 mei al door. De definitieve groep telt minimaal 23 en maximaal 26 spelers.

Koeman heeft onder meer plek ingeruimd voor Justin Bijlow, die onlangs zijn rentree maakte bij Feyenoord. Hij concurreert met Bart Verbruggen, Nick Olij en Mark Flekken om drie plaatsen. Verder vallen onder meer de namen van Micky van de Ven, Ian Maatsen, Ryan Gravenberch, Quinten Timber en Steven Bergwijn op.

De Ajax-aanvaller deelde dit seizoen in de Amsterdamse malaise, maar viel afgelopen weekend in positieve zin op met een hattrick tegen Almere City FC. Hij speelde zijn laatste interland in oktober vorig jaar. Gravenberch zat in maart vorig jaar voor het laatst bij Oranje. Hij moest enige tijd op de blaren zitten, nadat hij had bedankt voor Jong Oranje vorige zomer. Koeman uitte toen kritiek op hem, maar lijkt - mede ingegeven door personele problemen op het middenveld - nu toch een rol te zien voor de Liverpool-speler.

Liverpool en Feyenoord zijn met elk drie spelers hofleverancier in de voorselectie. Mats Wieffer van de Rotterdammers ontbreekt vanwege zijn blessure. Dat geldt eveneens voor spelers als Noa Lang, Jurriën Timber, Calvin Stengs en Joshua Zirkzee, die recent of nog steeds kwakkelen met blessures. Marten de Roon ging woensdag in tranen van het veld bij Atalanta Bergamo, maar hij staat nog wel op de lijst.

Het EK begint op 14 juni en de eerste groepswedstrijd van Oranje is op 16 juni in Hamburg tegen Polen. Daarna volgen nog minstens twee wedstrijden: tegen Frankrijk (21 juni, Leipzig) en Oostenrijk (25 juni, Berlijn). Op 6 en 10 juni speelt de ploeg van Koeman eerst nog oefeninterlands tegen Canada en IJsland.

De voorselectie van Oranje
Doel: Bart Verbruggen (Brighton), Mark Flekken (Brentford), Justin Bijlow (Feyenoord), Nick Olij (Sparta)

Verdediging: Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Aké (Manchester City), Denzel Dumfries (Internazionale), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Matthijs de Ligt (Bayern München), Daley Blind (Girona), Ian Maatsen (Borussia Dortmund), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur), Stefan de Vrij (Internazionale)

Middenveld: Frenkie de Jong (FC Barcelona), Tijjani Reijnders (AC Milan), Xavi Simons (RB Leipzig), Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Teun Koopmeiners (Atalanta Bergamo), Georginio Wijnaldum (Al Ettifaq), Marten de Roon (Atalanta Bergamo), Quinten Timber (Feyenoord), Ryan Gravenberch (Liverpool)

Aanval: Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Brian Brobbey (Ajax), Wout Weghorst (Hoffenheim), Steven Bergwijn (Ajax)