Pavlidis gedijt bij ruimte in Eredivisie: 'Dit is het walhalla'

Pavlidis gedijt goed in Nederlands klimaat: 'Kranten en fans zijn hier lieverdjes'

16 mei om 09:40

Kees Luijckx en Yannis Anastasiou leggen uit hoe het kan dat Vangelis Pavlidis zo goed presteert in de Eredivisie. Volgens de twee oud-voetballers met ervaring in Griekenland zitten er veel grote verschillen tussen de Eredivisie en de Griekse competitie.

"Ze zijn er opportunistisch als wat. Jong talent krijgt zelden een kans", vertelt Luijckx die tien wedstrijden voor het Griekse Niki Volou speelde aan het Algemeen Dagblad. "En dan heb je het walhalla Nederland. Terwijl er dus veel talent is in Griekenland, dat heb ik zelf gezien. En ja, ze spelen er behoudend. In de Eredivisie is er veel vrijheid."

Oud-Ajacied Anastasiou kan zich goed vinden in de woorden van Luijckx. "Ik kan me mijn eerste wedstrijd in Nederland nog goed herinneren. Dat was met Roda JC tegen Sparta Rotterdam, op een vrijdag. Ik liep met een glimlach rond, zoveel ruimte had ik nog nooit gehad. Ik dacht: ik ga hier nooit meer weg", lacht de ex-spits.

Anastasiou ziet overeenkomsten tussen alle succesvolle Griekse spitsen die de Eredivisie heeft gekend. "Spelen ze in Nederland, dan lijkt er wel honderd kilo ballast van hun schouders te vallen. Vergis je niet in de druk die er in Griekenland op ze staat. Pavlidis is momenteel één van de beste spitsen die we hebben, maar voor Griekenland scoort hij moeilijker." Hoe dat komt? "Grieken zijn hard voor hun landgenoten. En negatief. Kranten, fans en journalisten kunnen snoeihard zijn. Jullie zijn daar lieverdjes bij. En vergeet de presidenten niet. Die willen alleen de volgende wedstrijd winnen. Daarna zien ze wel weer", besluit de Griek.

Beluister hieronder Studio Oranje en abonneer je op de show om niks te missen!