Mbuyamba blij met medici: 'Anders hartstilstand op veld kunnen krijgen'

'Ik had net als Eriksen een hartstilstand op het veld kunnen krijgen'

16 mei om 07:45
Laatste update: 16 mei om 07:48

Hoewel Xavier Mbuyamba zondag met FC Volendam een pak slaag kreeg bij FC Twente, kijkt de 22-jarige verdediger met een goed gevoel terug op de wedstrijd. De Nederlander speelde voor het eerst met een onderhuidse defibrillator, nadat eerder dit seizoen hartproblemen werden geconstateerd. 

"Ik heb niet het gevoel dat hier een andere Xavier Mbuyamba zit. Ik ben gewoon dezelfde", laat hij optekenen door De Telegraaf. De verdediger geeft toe dat er 'van alles' door zijn hoofd ging nadat er een hartritmestoornis werd gevonden, maar twijfelde niet aan een terugkeer als voetballer. "Ik voelde dat ik hoe dan ook zou terugkeren."

Mbuyamba is achteraf 'blij' dat er een kleine afwijking bij zijn hart werd gevonden en dat er een onderhuidse defibrillator werd geplaatst. "Als ze er niet achter waren gekomen, had ik een verhoogde kans op een hartstilstand op het veld gehad, zoals Christian Eriksen kreeg." 

Gelukkig heeft Mbuyamba geen last van het apparaatje. "Ik denk er tijdens trainingen en wedstrijden eigenlijk helemaal niet aan en ik voel het ook helemaal niet zitten."

Luister de nieuwste aflevering van Studio Oranje, dé podcast over het EK!