VP Award 2024: PSV-dirigent Jerdy Schouten

VP Award 2024: Schouten is de dirigent van het swingende PSV-orkest

16 mei om 12:00

Wie treedt in de voetsporen van Xavi Simons? De stemmen zijn geteld en de uitslag van de VP Award 2024 is bekend. De komende dagen tellen we af naar de grote winnaar van het seizoen. Voor het zover is, zetten we de nummers vijf tot en met twee in het zonnetje. Op de vierde plaats eindigt een kersverse PSV-kampioen, Jerdy Schouten.

PSV legde afgelopen zomer de basis voor de machtsgreep in de Eredivisie. Stuk voor stuk bewezen de aankopen hun waarde in Eindhoven. En dat geldt zeker ook voor Schouten, misschien wel de belangrijkste transfer van allemaal.

Vanaf dag één paste Schouten naadloos in het elftal van de nieuwe trainer Peter Bosz. De van Bologna overgekomen controleur staat op de juiste plek, heeft de blik altijd naar voren gericht en hij vormde een bijzonder complementair duo met spelmaker Joey Veerman. Vanwege zijn voetballende vermogen zette Bosz hem zelfs een aantal keer centraal achterin.

Schouten geldt als de dirigent van het PSV-orkest, de voetballende spil die Bosz zo graag op ‘6’ ziet. Hij valt niet op door tierelantijntjes, maar is bijzonder constant. Eigenlijk scoort de van Bologna overgekomen middenvelder altijd wel een ruime voldoende. Niet voor niets kan bondscoach Ronald Koeman niet meer om hem heen in de Oranje-selectie.

Schouten ontving in totaal 3,9 procent van de stemmen die de VP-community uitbracht, slechts vier spelers werden hoger aangeslagen door jullie. De VP-redactie zette Schouten op de vierde plaats en dat is bij elkaar opgeteld ook zijn positie in de uitslag van de VP Award 2024.

Het hoogtepunt
Schouten was een belangrijke pion bij PSV, dat vaak fantastisch voetbalde en met overmacht kampioen van Nederland werd. Die combinatie is logischerwijs het absolute hoogtepunt voor de man, die niet opvalt met goals en assists, maar ó zo belangrijk is gebleken. 

Met zijn uitmuntende spel bij PSV speelde Schouten zich ook in de kijker bij het Nederlands elftal. Hij lijkt zich op te mogen maken voor het EK in Duitsland, waar zelfs een basisplaats niet lijkt uitgesloten. Zijn terugkeer naar de Eredivisie pakt zodoende uitstekend uit.

Conclusie VP
Het was een transfer waar feilloos de filosofie van het ‘nieuwe’ PSV uitsprak: breker Ibrahim Sangaré ging voor 35 miljoen euro, Schouten kwam voor naar verluidt twaalf miljoen. Hij valt misschien niet zo op als enkele van zijn teamgenoten, maar zijn rol in het fenomenale kampioensteam van de Eindhovenaren bleek cruciaal.