Krol en Swart: 'Ajax van '72 vele malen beter dan dit PSV'

"Of wij beter waren dan het PSV van nu? Wij waren vele malen beter"

11 mei om 18:18

PSV kan dit seizoen het puntenrecord van het Gouden Ajax uit 1972 evenaren. Ruud Krol en Sjaak Swart, destijds actief bij de Amsterdammers, zijn echter uitgesproken: zij waren beter dan de ploeg van Peter Bosz.

"Of wij beter waren dan het PSV van nu?", Krol moet lachen, in gesprek met de NOS. "Moet je dat nog vragen?! Hahaha, schei toch uit! Natuurlijk! PSV heeft het goed gedaan dit jaar. Maar het Ajax van '71/'72 was vele malen beter." De voormalig verdediger gaat nog een stapje verder. "Het Ajax van toen was het allerbeste elftal dat de wereld ooit heeft gekend."

"Wij konden elk spelsysteem spelen. Aanvallen, verdedigen, pressing, balletje bij ons houden. We beheersten alles", vervolgt Krol, die elke vergelijking mank vindt gaan, hoewel PSV dit seizoen eveneens op een puntentotaal van 93 kan komen. Krol ziet weinig overeenkomsten tussen beide teams. "Wij hadden Johan Cruijff in de ploeg. En die kun je natuurlijk niet vergelijken met Luuk de Jong."

Ook Swart vindt alle loftuitingen aan het adres van de Eindhovenaren wat overdreven. "PSV is dit seizoen de sterkste ploeg", erkent Mister Ajax. "Je wil alleen niet weten hoe ze in de media worden opgehemeld. Ik vind het leuk voor Peter Bosz, begrijp me goed. Da's echt een goede vent. Maar laten we alsjeblieft niet te veel stennis maken over dit kampioenschap van die club."

Swart vindt ook de 0-8 zege bij sc Heerenveen niet zo bijzonder. "Als je zulke tegenstanders treft, kun je niet over jezelf zeggen dat je zo goed bent. Geloof me. Over 100 jaar wordt er in Nederland echt niet meer gesproken over deze landstitel van PSV, hoor..."