FC Groningen wint promotieclash en keert na jaar terug naar Eredivisie

FC Groningen wint promotieclash en keert na jaar terug naar Eredivisie

10 mei om 21:58
Laatste update: 10 mei om 22:16

FC Groningen keert na één jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Lukkien moest winnen van directe concurrent Roda JC om directe promotie af te dwingen, en slaagde daar glansrijk in. Dankzij goals van Johan Hove en Jorg Schreuders won Groningen met 2-0.

Na zes minuten werd Groningen voor het eerst gevaarlijk. Roda-doelman Calvin Raatsie zag een inzet van Thom van Bergen echter over het doel heen gaan. Een klein kwartier later moest Raatsie pas echt optreden, toen hij tot twee keer toe een inzet keerde. De keeper wist de inzet van Jorg Schreuders knap te stoppen.

De ploeg van Lukkien bleef zoeken naar de openingsgoal, en was daar na 22 minuten dichtbij. Romano Postema schoot uit de draai op het doel van Raatsie, maar raakte de paal. Vijf minuten voor rust moest Roda toch een tegengoal incasseren. De Noor Johan Hove wist een voorzet van Van Bergen te promoveren tot een goal, met een knappe kopbal: 1-0.

Waar Groningen vlak vóór rust de 1-0 wist te maken, wist het vijf minuten ná de pauze de marge te verdubbelen. Rodney Kongolo voorkwam in eerste instantie een goal van Van Bergen, maar erna kon Schreuders de bal in het lege doel schuiven. Daarin faalde hij niet, waardoor Groningen op 2-0 kwam. Roda wist na deze domper amper nog een vuist te maken. Vlak voor tijd schoot was Leandro Bacuna dicht bij de 3-0, maar hij zag zijn schot op de paal eindigen.