Uitleveringsproces tegen Promes van start: 'Dat heeft hij tot nu toe niet gedaan'
Het uitleveringsproces tegen Quincy Promes is donderdag van start gegaan in Dubai. Hij werd daar in maart op verzoek van Nederland gearresteerd, maar het lijkt lastig in te schatten hoe lang dit proces in beslag gaat nemen.
Jurist Geert-Jan Knoops gaat in een interview met Het Parool in op de situatie omtrent Promes. Sinds 2021 hebben Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitleveringsverdrag waarin is afgesproken dat beide landen personen uitleveren 'die worden gezocht met het oog op strafvervolging'. "Het verdrag is dus nog niet eerder toegepast voor Nederlanders die vanuit VAE uitgeleverd zouden moeten worden", aldus Knoops.
De lengte van het uitleveringsproces hangt volgens Knoops af van de beoordeling van de rechters en de positie van Promes. "Het proces kan heel snel gaan als Promes instemt met uitlevering, dan kan hij binnen een aantal weken in Nederland zijn. Maar dat heeft hij tot nu toe niet gedaan", legt de jurist uit. "Als Promes verweer gaat voeren omdat hij het niet eens is met de uitlevering en daar verklaringen voor heeft, betekent dat een langere uitleveringsprocedure."
"Het moet duidelijk zijn waarvan hij in Nederland verdacht wordt, zodat er sprake is van een grondslag om hem in Nederland te vervolgen", vervolgt Knoops zijn uitleg. "De rechters in Dubai kunnen het OM in Nederland om meer stukken vragen, als er dingen onjuist of niet duidelijk zijn, wat het proces kan vertragen."
Indien Promes aan Nederland uitgeleverd wordt, kan hij bij het gerechtshof een verzoek indienen om zijn voorlopige hechtenis te schorsen. "Dit betekent dat hij kans maakt op om vrije voeten te worden gesteld", vertelt Knoops. "Het staat niet vast dat als hij in Nederland aankomt, hij in voorarrest moet verblijven."