Alles over Ajax-target Graham Potter

Ajax-target Potter: de trainer die Europees voetbal bereikte door een balletvoorstelling

1 mei 2024 om 13:30
Update: 1 mei 2024 om 13:30

Graham Potter wordt al weken genoemd als één van de belangrijkste kandidaten voor de trainerspositie bij Ajax. Door de band met technisch directeur Alex Kroes en zijn voortschrijdend tactisch inzicht is hij geliefd bij de clubleiding, maar wie is de Engelsman voor wie Chelsea meer dan 25 miljoen euro betaalde? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Potter is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn korte periode bij Chelsea. De coach kwam in september 2022 voor een recordbedrag van 25,1 miljoen euro (omgerekend van 21,5 miljoen pond) over van Brighton & Hove Albion. Potter verdiende een jaarlijks salaris van 13,8 miljoen euro, gaf met Chelsea 615,5 miljoen euro uit aan spelers in twee transferwindows, maar hij stond uiteindelijk slechts 31 wedstrijden aan het roer. 

Hoe begon de trainerscarrière van Potter?
De 48-jarige Engelsman schopte het dus tot de Premier League, maar toen hij zijn trainerscarrière begon stond hij onderaan de ladder. Potter startte als trainer in het Engelse studentencircuit. Hij studeerde zelf aan de universiteit van Hull en Leeds en deed tegelijkertijd ervaring op als trainer van teams die de scholen vertegenwoordigden. Vijf jaar lang was Potter met plezier actief op het negende niveau van Engeland. 

Potter ging in 2007 voor het eerst in het buitenland aan de slag. Die stap was een opmerkelijke, want hij werd technisch directeur van de Ghanese vrouwenploeg. Echte bekendheid verwierf Potter pas bij het Zweedse Östersunds. Die ploeg durfde het aan met de onervaren Engelsman en hij was daar ruim zeven jaar trainer. Toen Potter begon in 2011 speelde Östersunds nog in de vierde divisie, maar zes jaar later schopte hij het tot Europees voetbal in hét sprookje van de Zweedse competitie.

Tactiek
Tijdens zijn tijd in Zweden werd al duidelijk dat Potter een herkenbare eigen werkwijze hanteert. Zo onthulde hij in gesprek met The Telegraph dat hij de spelers van Östersunds een balletvoorstelling liet geven voor het seizoen. "Een manier om de hiërarchie weg te nemen die soms in het voetbal bestaat", aldus Potter. Voor de Engelsman is het wel duidelijk dat voetbal om de spelers gaat en niet om trainers. Bij Potter staat de menselijke benadering van zijn jongens centraal. Je zal hem niet snel zien schreeuwen langs de kant, want hij wil mensen positief benaderen.

Kijkend naar de speelwijze van Potter komt er één specifieke formatie veel naar voren: de 3-4-2-1. Met drie centrale verdedigers en wingbacks die ter hoogte van de controleurs spelen, probeert de Engelsman zekerheid in te bouwen op de as van het veld. De twee wingbacks krijgen de ruimte om de hele zijkant te bestrijken, waarbij de aanvallende middenvelders achter de eenzame spits voor creativiteit en balbezit zorgen. In het verleden speelde Potter ook wel eens met één controleur en vier verdedigers, maar pure buitenspelers die met voorzetten de goal bereiken gebruikt hij zelden.

Engeland
Na zeven jaar in Zweden keerde Potter terug in het Verenigd Koninkrijk, waar hij Swansea City onder zijn hoede nam. In het seizoen 2018/2019 lukte het hem niet om de ploeg uit Wales naar de Premier League te loodsen, maar hij verdiende wel een stap naar Brighton. Daar speelde Potter zich internationaal in de kijker. In 134 wedstrijden aan het hoofd van The Seagulls werd zijn hand steeds beter zichtbaar en werd hij geroemd om zijn flexibiliteit, tactische inzicht en het pijlsnel kunnen aanpassen aan de tegenstander.

Chelsea raakte uiteindelijk overtuigd en zette vol in op de manager. Met een recordbedrag werd hij naar de club gehaald. Hij kreeg een enorm salaris en met het eerste seizoen van eigenaar Todd Boehly ook bijna ongelimiteerde financiële middelen. Aanwinsten als Wesley Fofana (80 miljoen euro excl. bonussen), Mykhailo Mudryk (70 miljoen euro excl. bonussen) en Marc Cucurella (65,3 miljoen euro excl. bonussen) konden niet overtuigen onder Potter. Zelfs winteraankoop Enzo Fernandez, die voor een monsterbedrag van 121 miljoen euro kwam, maakte zijn prijskaartje niet waar.

In totaal gaf Chelsea 615 miljoen euro aan spelers uit, maar de ploeg kende een enorm teleurstellend seizoen. Na zeven maanden en 31 wedstrijden stonden The Blues elfde en dat was voor de clubleiding voldoende om Potter op straat te zetten. De in Solihull geboren manager was in de zomer nog een belangrijke kandidaat om bondscoach van Engeland te worden. Hij koos uiteindelijk voor Chelsea, maar na zeven maanden was hij weer clubloos.

Ajax
Na een jaar lang clubloos te zijn, staat Potter wel weer open voor een nieuw avontuur. Tijdens zijn sabbatical ontmoette de Engelsman een andere bekende uit de voetbalwereld: Alex Kroes. Ook de Nederlander zat een tijdje tussen twee banen in na zijn vertrek bij AZ en besloot in die tijd te netwerken met buitenlandse managers, waaronder dus Potter. De twee hadden volgens Engelse media goede gesprekken en kregen een sterke band. Toen Kroes, met een pauze, in het bestuur van Ajax kwam, was Potter voor hem dan ook een belangrijke kandidaat als coach.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Potter gaf toe aan de avances van Kroes en eind april werd dan ook bekend dat de coach in gesprek is met Ajax. Een eerste bod zou afgewezen zijn door de club, maar inmiddels ligt er ook een tweede bieding op tafel. Ook Francesco Farioli en Erik ten Hag zouden nog een optie zijn in Amsterdam, maar de komst van Potter is tot nu toe het meest serieus. De Engelsman kan binnen Ajax ook een belangrijke rol krijgen binnen het transferproces, maar hij zou ook nog op de radar bij Feyenoord staan. Het zou dus nog een gevecht kunnen worden om de ervaren Potter.