Jaarlijkse traditie: waarom de bekerfinale altijd in De Kuip plaatsvindt
De KNVB-bekerfinale in de Rotterdamse Kuip is inmiddels traditie geworden, maar hoe werd de thuishaven van Feyenoord eigenlijk structureel de locatie van de nationale eindstrijd? Zondag staan de Rotterdammers zelf in de bekerfinale tegen NEC Nijmegen.
'We moeten terug naar de jaren tachtig om de achterliggende gedachte van De Kuip als gastheer van de bekerfinale te begrijpen. Het KNVB-bekertoernooi was in die periode nog een ondergeschoven kindje. Veel voetballers haalden hun neus ervoor op en ook de voetbalbond deed weinig om het toernooi aanzien te geven', legt de NOS uit.
Het toneel wisselde destijds jaarlijks. Vooral de bekerfinalisten hadden inspraak op de organisatie van de eindstrijd. Toenmalig KNVB-bestuurder Jan Huijbregts zag na de finale van 1989 echter dat het anders moest. Een meningsverschil tussen bekerfinalisten FC Groningen en PSV en de Engelse bekerfinale op Wembley waren daarvoor de voornaamste redenen.
Huijbregts diende een verzoek in bij de burgemeester van Rotterdam om van De Kuip, in die tijd al een toonaangevend stadion en vaker gastheer van het bekertoernooi, de vaste locatie van de bekerfinale te maken. Bram Peper gaf begin 1990 zijn ja-woord en een traditie was geboren.
Thuisvoordeel
Het bekertoernooi is sindsdien sterk in aanzien gegroeid. Ook doordat de naam een sponsor kreeg. Het enige wat nog altijd wringt is het feit dat Feyenoord een van de finalisten kan zijn. 'Het winstpercentage van de Rotterdammers ligt sinds 1989 (zeven zeges in negen finales) hoger dan dat van de traditionele concurrenten PSV (zeven uit elf) en Ajax (negen uit dertien). Kun je spreken van thuisvoordeel voor Feyenoord? De voetbalbond vindt van niet', schrijft de NOS.
De KNVB zegt dat de bekerfinalisten altijd gelijkwaardig worden behandeld. "Zo mogen clubs altijd evenveel supporters meenemen en zijn ook alle andere randvoorwaarden voor de twee teams hetzelfde. Eventueel thuisvoordeel als Feyenoord in de finale staat, wordt daarmee zo goed als mogelijk uitgesloten", wordt opgetekend. Daarnaast kent ieder groot stadion een vaste bespeler en levert een neutraal stadion aanwijzen te veel problemen op naar mening van de KNVB. Dat was volgens de bond juist de aanleiding om naar een vaste speellocatie te gaan.