Directeur Reijntjes waarschuwt: "Dan is het gedaan met Vitesse"
Edwin Reijntjes heeft toegelicht hoe Vitesse het voortbestaan wil veilig stellen. De Arnhemse club houdt in het reddingsplan dat is ingediend bij de licentiecommissie van de KNVB onder meer rekening met twee seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie.
Met het plan, waarin ook verregaande bezuinigingsmaatregelen staan, hoopt Vitesse de proflicentie te redden. Reijntjes maakte woensdag echter andermaal duidelijk dat een Houdini-act nodig is. "Zoals ik eerder heb gezegd: er is ook een kans dat het niet gaat lukken", waarschuwt hij vanaf trainingscentrum Papendal, geciteerd door De Telegraaf.
Vitesse verkeert zoals bekend in grote financiële problemen, nadat de beoogde overname door de Amerikaan Coley Parry werd afgekeurd door de KNVB. De Gelderse club maakte dinsdag bekend dat het uitspelen van dit seizoen niet meer in gevaar is, maar de licentie voor volgend seizoen staat serieus op de tocht. Vitesse moet op 15 juni een sluitende begroting indienen. "Lukt dat niet, dan is het gedaan met Vitesse", stelt Reijntjes.
Als het reddingsplan wel wordt goedgekeurd dan wordt de broekriem nog strakker aangehaald. De begroting wordt gehalveerd tot ongeveer dertien miljoen en het spelersbudget gaat naar vier miljoen. "Daarnaast gaat het aantal directiefuncties van drie naar één."
"Vitesse zal volgend jaar sowieso een tekort hebben van zo'n vijf à zes miljoen euro", gaat Reijntjes verder. "Daarvoor moet dekking worden gevonden bij één of meerdere investeerders." De moeilijkheid is dat Parry nog dwarsligt. Vitesse is hem al veertien miljoen euro verschuldigd, waardoor de Amerikaan zich niet zomaar aan de kant laat zetten. "Het probleem is ook dat we niet actief op zoek kunnen naar een geïnteresseerde koper vanwege dat exclusiviteitsbeding, dat Parry heeft bedongen." Beide partijen zijn wel in gesprek. "Hij beseft ook dat hij geen enkele cent krijgt als we failliet gaan."
Het gebrek aan financiële middelen blijft ondertussen een groot probleem. De Telegraaf weet dat om het reddingsplan rond te krijgen ongeveer twintig miljoen euro nodig is, al zou een WHOA-procedure ook verlichting kunnen brengen. Reijntjes geeft toe dat het zeer spannende tijden zijn in Arnhem. "We zijn volledig afhankelijk van externe partijen en hebben het zeker niet allemaal in de hand."