Onrust bij Ajax duurt voort: Van Praag de fout in met registratie Ajax-aandelen
Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen bij Ajax, heeft zich in de nesten gewerkt. De 76-jarige Van Praag heeft verzuimd zijn eigen aandelen Ajax bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren.
Van Praag is inmiddels ruim vier maanden in dienst bij Ajax. De toezichthouder van de AFM heeft nog altijd niet de informatie, die wettelijk binnen twee weken binnen moet zijn. 'Dat Van Praag zich niet aan de meldplicht gehouden heeft, valt hem volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zwaar aan te rekenen', schetst de NOS.
"Je moet als bestuurder en als commissaris weten dat jij te allen tijde die melding moet doen. En als hij dat niet weet, dan is hij misschien ook niet zo geschikt voor deze functie", reageert Gerben Everts, directeur van de VEB. Van Praag heeft vrijdag alsnog melding gemaakt in het register, zo laat Ajax in een reactie aan de NOS weten. "Hier is sprake van een administratieve omissie van een feit dat bij de markt wel volledig bekend was", zegt een woordvoerder. "Zodra we erop gestuit zijn, is het meteen rechtgetrokken."
Ajax stelt dat Van Praag in 1998 bij de beursgang van de club honderd aandelen heeft gekocht. De VEB wil geen 'oogje dichtknijpen' ondanks het relatief lage aantal aandelen. "Het gaat om het principe. Dat principe heeft hij ook heel duidelijk richting Alex Kroes verwoord. Op dit niveau speel je als beursgenoteerd bedrijf in de Champions League en dan moet je gewoon aan de wet- en regelgeving voldoen."
Kroes werd eerder deze week geschorst, nadat hij met voorkennis aandelen Ajax had gekocht. Van Praag was op een speciaal ingelaste persbijeenkomst bikkelhard voor Kroes. "Dan kan hij zeggen dat hij onterecht ontslagen is, een procedure starten en geld vragen, maar het is geen speeltuin", zei hij onder meer. "Als je je algemeen directeur op straat zet vanwege een feitelijk administratief gebrek en in de media met veel aplomb snoeiharde taal gebruikt, terwijl je niet hebt voldaan aan eenzelfde verplichting, dan is dat verwijtbaar", countert Everts nu.
De VEB wil dat de AFM de kwestie gaat onderzoeken. "De AFM kan hier een boete voor opleggen van een half miljoen euro, maar kan die ook naar beneden bijstellen. In de praktijk gebeurt dat."
Bekijk nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal: