Ajax laat zege glippen tegen Go Ahead

Ajax geeft overwinning uit handen na flater Ramaj en publiekswissel Gaaei

4 april om 22:54
Laatste update: 5 april om 00:34

Ajax heeft donderdagavond twee punten laten liggen in de strijd om plek vijf in de Eredivisie. In een rechtstreeks duel met concurrent Go Ahead Eagles leek Anton Gaaei zich tot matchwinner te kronen, maar een flater van Diant Ramaj in de blessuretijd besliste anders: 1-1.

Met de geschorste algemeen directeur Alex Kroes 'gewoon' op de tribune van de Johan Cruijff ArenA, trad Ajax aan zonder pure spits. Na Brian Brobbey belandde deze week ook Chuba Akpom in de ziekenboeg. Steven Bergwijn begon daardoor als spits, geflankeerd door Kristian Hlynsson en Mika Godts. Ahmetcan Kaplan keerde terug in de basiself na een schorsing en Kenneth Taylor en Gaaei waren de wingbacks.

Zo spectaculair als de voorbije dagen verliepen in Amsterdam was het duel tussen Ajax en Go Ahead Eagles niet. Wel was de eerste kans voor de thuisploeg, maar Bergwijn wist goed voorbereidend werk van Gaaei niet op waarde te schatten. Na 24 minuten besloot de Deen het heft in eigen handen te nemen. Hij stoomde op en poeierde een voorzet van Godts in één keer in de kruising: 1-0. De ontlading bij de verguisde Deen was logischerwijs groot.

Aan de andere kant liet Go Ahead zich ook niet onbetuigd. Victor Edvardsen kon alleen op het doel af, maar doelman Diant Ramaj was op zijn post. In de tweede helft moest Ajax het initiatief in grote delen aan de bezoekers uit Deventer laten, maar die maakten amper gebruik van de geboden mogelijkheden. Daardoor leken de punten in Amsterdam te blijven, maar in de 92ste minuut - na een publiekswissel voor Gaaei - ging het alsnog mis. Ramaj grabbelde en Bas Kuipers (ex-Ajax) profiteerde: 1-1.

Ajax blijft de nummer vijf van de Eredivisie, maar heeft achtervolger NEC, dat dinsdag niet wist te winnen van Fortuna Sittard (1-1), niet op een grotere achterstand weten te zetten. Het verschil bedraagt twee punten. Als Feyenoord over twee weken de KNVB Beker wint ten koste van NEC, dan gaat het ticket dat recht geeft op de tweede kwalificatieronde van de Europa League naar de nummer vijf van de ranglijst. Dat zou nu dus Ajax zijn.