5 memorabele Nederland - Duitsland-wedstrijden

Memorabele ontmoetingen met Duitsland: rouwen in '74, ultieme revanche in '88

26 maart om 19:00
Laatste update: 26 maart om 19:00

Het affiche Nederland - (West) Duitsland kent een rijk verleden, waarin Oranje geregeld zegevierde, maar ook het grootste voetbaltrauma tot dusver opliep. VoetbalPrimeur zet in aanloop naar de 46e ontmoeting in Frankfurt een vijftal bijzondere wedstrijden op een rijtje. 

De eerste ontmoeting in 1910
De allereerste wedstrijd tussen Nederland en het toen nog Duitse keizerrijk wordt gespeeld op 24 april 1910, in Arnhem. Nederland wint met 4-2 door doelpunten van Guus Lutjens, Jan Thomée (2 keer) en een eigen doelpunt van Walter Hempel. De aartsrivaliteit is die dag geboren. 

De WK-finale van 1974
Maar liefst negentien interlands en 64 jaar later treffen Nederland en West-Duitsland elkaar in de finale van het WK 1974. Het strijdtoneel: München. Aan de hand van een onnavolgbare Johan Cruijff begint het Oranje van Rinus Michels nog ijzersterk. Uiteindelijk grijpt het Nederlands elftal naast de WK-titel, dankzij doelpunten van Paul Breitner en Gerd Müller. Talloze Nederlandse afstandbedieningen en tv's overleven die dag niet. 

 Johan Cruijff en Franz Beckenbauer voor de aftrap

Halve finale EK 1988
Opnieuw een sprong in de tijd: 1988. Oranje wordt tweede in een groep met de Sovjet-Unie, Ierland en Engeland. In de halve finale wacht het Duitsland van trainer Franz Beckenbauer. Het wordt een avond om nooit meer te vergeten. Ronald Koeman en Marco van Basten buigen de 1-0 achterstand om, waarna commentator Evert ten Napel de legendarische woorden spreekt: 'Het Volksparkstadion is van Oranje.' De rest is geschiedenis. 

Groepsfase EK 1992
Nederland treft Duitsland vier jaar later opnieuw, op het EK in Zweden. In Gothenburg speelt het Nederlands elftal misschien wel de beste groepswedstrijd ooit op een eindtoernooi. Een mix van generaties, bestaande uit spelers als Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Ronald Koeman, Frank de Boer en Dennis Bergkamp rollen de Duitsers op. Het wordt 3-1. Het schip strandt uiteindelijk in de halve finale, waarin de latere kampioen Denemarken zegeviert na strafschoppen.

 Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp en Rob Witschge tijdens Duitsland - Nederland 

Kwalificatie EK 2020
Na voor Oranje twee weinig memorabele EK-wedstrijden tegen Duitsland, in 2004 (1-1) en 2012 (1-2 nederlaag), wordt het EK-kwalificatie-duel van 6 september 2019 er een om niet snel meer te vergeten. Nederland wint op Duitse bodem met maar liefst 2-4. Frenkie de Jong en Donyell Malen maken die avond hun eerste interlanddoelpunt. In totaal speelden Nederland en Duitsland 45 tegen elkaar. De Duitsers (16) wonnen vaker dan Oranje (12), zeventien keer eingdige het in een gelijkspel.