Trackrecord Ajax-target Vivell: ontdekker van Haaland, desastreuze Chelsea-periode

Trackrecord Ajax-target Vivell: ontdekker van Haaland, desastreuze Chelsea-periode

26 maart 2024 om 14:00
Update: 26 maart 2024 om 17:56

Christopher Vivell is in beeld om aan de slag te gaan als transferdirecteur van Ajax, zo is dinsdag bekend geworden. Hoe heeft de Duitser gepresteerd bij clubs als RB Leipzig en Chelsea, waar hij eerder werkzaam was? VoetbalPrimeur duikt in het trackrecord van Vivell.

Het is geen geheim dat Ajax op zoek is naar een nieuwe transferman. De momenteel clubloze Vivell is één van de kandidaten, zo meldt Voetbal International. Bij Red Bull Salzburg heeft Vivell zijn eerste stappen op technisch gebied in de voetballerij gezet. Tussen 2015 en 2020 was hij de directeur van de scoutingsafdeling, terwijl de man uit Karlsruhe in een deel van die periode ook actief was als technisch coördinator van de club uit Oostenrijk. Vivell rapporteerde in die tijd aan toenmalig sportief directeur Christoph Freund, die nu eenzelfde rol vervult bij Bayern München.

De ontdekker van Haaland
Vivell is in Salzburg dus nooit eindverantwoordelijk geweest voor het transferbeleid, waardoor er geen duidelijk trackrecord volgt uit die tijd. Wel is het bekend dat hij een grote rol speelde in het binnenhalen van spelers als Erling Haaland en Karim Adeyemi. Hij wordt zelfs de ontdekker van de Noorse spits genoemd. In de zomer van 2020 verdiende Vivell een overstap naar RB Leipzig.

In zijn eerste jaar in de Red Bull Arena had hij als technisch directeur een vergelijkbare rol als Marijn Beuker bij Ajax: Vivell was nog niet direct verantwoordelijk voor het transferbeleid, maar hield zich bezig met de transferstrategie en 'the bigger picture'. Vlak nadat de club Brian Brobbey transfervrij overnam van Ajax, kreeg Vivell ook het laatste woord over het transferbeleid van de Bundesliga-club, door de exit van sportief directeur Markus Krösche.

Eerste zomer als transferman: topaankoop en teleurstellingen
Het seizoen 2021/22 is daardoor het eerste jaar waarop Vivell het laatste woord heeft over de transfers, al heeft de vertrokken Krösche waarschijnlijk een aandeel gehad in de voorbereiding van verschillende deals. In zijn eerste seizoen op eigen benen kocht Vivell in totaal voor 125 miljoen euro aan spelers. Josko Gvardiol was de duurste aankoop (36,8 miljoen), maar dat bleek een schot in de roos. De Kroaat werd twee jaar later voor maar liefst negentig miljoen euro verkocht aan Manchester City. Mohamed Simakan en Benjamin Henrichs werden allebei voor vijftien miljoen euro gekocht en zijn nog altijd gewaardeerde krachten bij Leipzig.

Ilaix Moriba (16 miljoen) en André Silva (23 miljoen) zijn aankopen die minder konden overtuigen. De twee zijn nu verhuurd door Leipzig, terwijl hun marktwaarde in de afgelopen jaren gekelderd is. Daarnaast heeft Vivell ook grote uitgaande transfers gerealiseerd, met Dayot Upamecano (voor 42,5 miljoen naar Bayern München) en Ibrahima Konaté (voor 40 miljoen naar Liverpool).

Al met al heeft Vivell een aantal goede en mindere transfers afgerond in zijn eerste jaar als transferman bij Leipzig. De eindafrekening valt positief uit voor het target van Ajax: missers als Moriba en Silva wegen niet op tegen de transferklapper van Gvardiol en de succesvolle moves van Simakan en Henrichs. Daarnaast lag de totale marktwaarde van alle aanwinsten toentertijd hoger dan het totale transferbedrag dat Vivell heeft betaald: 196 miljoen euro tegenover 125 miljoen. Uiteindelijk eindigde Leipzig het seizoen als vierde in de Bundesliga, wat kwalificatie voor de Champions League opleverde. Ook won de club met de DFB Pokal zijn eerste grote prijs ooit.


Gvardiol is de duurste uitgaande transfer ooit van Leipzig

De laatste Leipzig-window: veelbesproken deal met Ajax
De transferzomer van het seizoen 2022/23 werd uiteindelijk de laatste van Vivell bij Leipzig. Enkele maanden na het verstrijken van de deadline zou de directeur breken met de club, wegens een verschil van inzicht. In zijn laatste window bij de Bundesliga-club deed Vivell het redelijk rustig aan: de td gaf in totaal zo’n 59 miljoen euro uit.

David Raum (26 miljoen euro) kwam over van Hoffenheim en is nog altijd een belangrijke kracht bij Die Roten Bullen. De bij VfL Wolfsburg opgehaalde Xaver Schlager (12 miljoen) heeft zijn transfersom al lang en breed goedgemaakt. De terugkeer van Timo Werner werd echter geen daverend succes: de aanvaller werd voor twintig miljoen teruggekocht, maar wist zijn oude niveau niet meer aan te tikken. Op dit moment huurt Tottenham Hotspur de spits, met een koopoptie van zo’n vijftien tot twintig miljoen euro.

De opvallendste aanwinst van Vivell in deze transferwindow was Janis Blaswich. De goalie werd transfervrij overgenomen van Heracles Almelo en werd dat seizoen onverwacht een vaste waarde. Op uitgaand gebied maakte Vivell indruk door een bijzondere deal met Ajax: een jaar nadat Leipzig Brobbey transfervrij oppikte, lukte het de Duitser om hem voor maar liefst zestien miljoen weer terug te verkopen aan de Amsterdammers. Die transfersom kan via bonussen nog verder oplopen. Zo slaagde Vivell ook voor zijn tweede examen in Duitsland.

Desastreuze Chelsea-periode: honderden miljoenen weggegooid
In Londen bleef de rol van Vivell beperkt tot één transferwindow: die van januari in het seizoen 2022/23. In december 2022 werd hij aangesteld door Chelsea-eigenaar Todd Boehly, maar door de komst van sportief directeuren Laurence Stewart en Paul Winstanley werd Vivell al snel overbodig. In de periode van Vivell kocht Chelsea voor miljoenen euro's aan spelers.

Zo was Vivell al werkzaam in Londen toen de transfersoap rondom Enzo Fernández op gang kwam. Uiteindelijk betaalden The Blues maar liefst 121 miljoen euro voor de Argentijn. Het staat buiten kijf dat Fernández kwaliteit heeft, maar het monsterbedrag dat Chelsea neergeteld heeft lijkt in de wetenschap van nu te gortig. Overigens kwam later naar buiten dat niet Vivell, maar mede-eigenaar Behdad Eghbali de eindverantwoordelijke is voor het binnenhalen van Fernández.


Chelsea maakte van Fernández de duurste middenvelder ooit

In de korte periode van Vivell trok Chelsea Mykhaylo Mudryk, Benoît Badiashile, Nonu Madueke, Malo Gusto, Andrey Santos, David Fofana en João Félix (huur) ook nog aan. Voor dat zevental betaalde de Engelse grootmacht nog eens ruim tweehonderd miljoen euro, terwijl niemand van deze namen tot dusver een échte meerwaarde is gebleken voor Chelsea. Het is niet duidelijk of Vivell een rol had in deze deals en zo ja, welke. Meer dan dat de Duitser zich bezighield met de langere termijn is er niet bekend over zijn werkzaamheden bij Chelsea.

Feit is in ieder geval dat de korte periode van Vivell in Londen niet liep zoals hij voor ogen had. Of de winterse miskopen van The Blues op zijn conto geschreven kunnen worden, blijft ongewis. Duidelijk is wel dat de directeur bij Salzburg en Leipzig goed werk heeft geleverd. Algemeen directeur Alex Kroes zal ongetwijfeld onderzoek doen naar de Chelsea-maanden van de Duitser, voordat Ajax eventueel doorpakt.