Wedstrijdverslag AS Roma - Feyenoord

Feyenoord overleeft ultieme climax tegen AS Roma niet en is klaar in Europa

22 februari om 23:48
Laatste update: 22 februari om 23:51

Het Europa League-avontuur van Feyenoord zit erop. Penalty's moesten de beslissing brengen in Stadio Olimpico en dat liep verkeerd af voor de Rotterdammers, die voor het derde jaar zijn genekt door de Romeinen.

Feyenoord trad tegen Roma aan met Bart Nieuwkoop, net als vorige week in De Kuip. Een beter begin was haast niet mogelijk voor de Rotterdammers. Al na vijf minuten spelen was het raak. Santiago Gimenez, die al een tijdje droog stond, kreeg de bal ietwat gelukkig tegen zich aan na een duel tussen Nieuwkoop en Stephan El Shaarawy. De VAR nam de treffer nog even onder de loep, maar keurde hem uiteindelijk goed.

Lang konden Slot en co. niet genieten van de voorsprong. Gesteund door het thuispubliek ging Roma op zoek naar de gelijkmaker. Die viel al na vijftien minuten. Middenvelder Lorenzo Pellegrini kreeg genoeg tijd om uit te halen en plaatste de bal fraai achter Timon Wellenreuther. Die treffer kwam hard aan bij Feyenoord, want de Rotterdammers kregen even daarvoor via Mats Wieffer nog een grote kans op de 0-2.

In het restant van de eerste helft was het Roma dat domineerde. Feyenoord had het lastig, en kwam er niet al te vaak uit. Veel kansen gaf het overigens, mede vanwege een opnieuw sterk spelende Thomas Beelen, niet weg. Slot wisselde niet in de rust, en zag van een afstandje hoe Igor Paixão even daarna een gevaarlijke counter inleidde. Zijn pass op Gimenez was echter niet goed.

Het was een van de weinig noemenswaardige momenten in de tweede helft, waarin Feyenoord de zaken achterin goed op orde had, maar op aanvallend vlak nauwelijks iets uit wist te richten. Wel zwijnde het behoorlijk toen El Shaarawy oog in oog met voor doelman Wellenreuther op te duiken, maar de Duitse doelman greep goed in.

Met Ayase Ueda als invaller voor Gimenez bracht Feyenoord het tot een verlenging. Daarin hadden de bezoekers uit Rotterdam het beste van het spel, maar doelpunten vielen er niet. Ook niet van de voet van Romelu Lukaku, die Wellenreuther in de dying seconds tot een ultieme wereldredding dwong.

Penalty's moesten uitkomst bieden in Stadio Olimpico. Leandro Paredes en Ayase Ueda hielden het hoofd koel, maar Lukaku stuitte op Wellenreuther en vervolgens misten ook Dávid Hancko en Alireza Jahanbakhsh, die speciaal voor de strafschoppenreeks was ingevallen. Bryan Cristante en Houssem Aouar zetten Roma op matchpoint. Quilindschy Hartman scoorde nog wel, maar de benutte penalty van Nicola Zalewski betekende de nekslag voor Feyenoord.

Vorig seizoen ging het ook mis in de Europa League, twee jaar geleden was Roma te sterk in de Conference League-finale.