Deze miljoenen kan Ajax nog verdienen in de Conference League tegen Bodo

Ajax kan voor eerst cashen in de Conference League: dit staat op spel tegen Bodø

22 februari om 13:15

Ajax moet donderdagavond alle zeilen bijzetten om Conference League-uitschakeling te voorkomen bij Bodø/Glimt, maar wat staat er financieel gezien op het spel voor de Amsterdammers? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

In de eerste seizoenshelft harkte Ajax een kleine twaalf miljoen euro binnen in de Europa League. Dat staat in schril contrast met wat de Amsterdammers ooit verdienden in de Champions League, maar alle miljoenen zullen op dit moment ongetwijfeld welkom zijn in de Johan Cruijff Arena. Nu is Ajax actief in de Conference League, zijn de potentiële Europese inkomsten nog wat verder gedaald.

In de knock-outfase krijgt de huidige nummer vijf van de Eredivisie geen geld meer voor losse overwinningen of gelijke spelen, wat in de groepsfase van de Europa League wel nog het geval was. Om wat te verdienen in de Conference League, moet Ajax afrekenen met Bodø/Glimt: dan plaatsen de hoofdstedelingen zich voor de achtste finale, wat goed is voor 600.000 euro. Ter vergelijking: in de Europa League verdienen teams het dubbele voor het behalen van die ronde.

Ondanks dat de Conference League niet bepaald een vetpot genoemd kan worden, kan Ajax dit seizoen in totaal nog 8,6 miljoen euro verdienen in het derde Europese toernooi. Als de ploeg van John van ’t Schip na het uitschakelen van Bodø ook de kwartfinale weet te bereiken, dan kan de Amsterdamse penningmeester één miljoen euro bijschrijven. Kwalificatie voor de halve finale levert twee miljoen euro op, terwijl een finaleplek goed is voor drie miljoen. De winnaar van de Conference League pakt nog eens twee miljoen extra en krijgt een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Ook daar zou Ajax aan het einde van het seizoen best wat aan kunnen hebben.

In het meest gunstige geval eindigt Ajax zijn Europese campagne met een totaalbedrag van twintig miljoen euro. Of dat gaat lukken is uiteraard nog maar zeer de vraag. Ook belangrijk om te vermelden is dat al deze UEFA-premies niet rechtstreeks naar de clubkas van Ajax gaan. Uiteraard moet de club belastingen betalen, terwijl het spelen van Europese wedstrijden ook diverse kosten met zich meebrengt.

Dit verdiende Ajax al in Europa

Startpremie: 3,6 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 4,1 miljoen
Wedstrijdpremies: 1,05 miljoen
Market pool: 2,77 miljoen
Deelname tussenronde Conference League: 0,3 miljoen
Totaal: 11,82 miljoen

Dit kan Ajax nog verdienen in de Conference League

Plaatsing achtste finale: 0,6 miljoen
Plaatsing kwartfinale: 1 miljoen
Plaatsing halve finale: 2 miljoen
Plaatsing finale: 3 miljoen
Winnen Europa League: 2 miljoen