Vitesse werkt aan plan B met minderheidsbelang Common Group

Vitesse gaat in beroep en werkt aan alternatief plan met lokale investeerders

15 februari om 10:45
Laatste update: 15 februari om 11:14

Vitesse heeft donderdag op een speciale persconferentie gereageerd op het besluit van de KNVB om de overname van de Common Group onder leiding van de Amerikaan Coley Parry af te wijzen. De Arnhemmers gaan in beroep, maar werken nu ook aan een alternatief plan met een minderheidsbelang voor de Common Group.  

"Het zal duidelijk zijn dat we teleurgesteld zijn in het besluit", begint algemeen directeur Peter Rovers. "Dat neemt niet weg dat het niet als een totale verrassing kwam. Toch volgen we de argumentatie allerminst. We hebben in de afgelopen maanden alle beschikbare informatie gedeeld over de Common Group. Daar zijn specialisten bij geweest die ook een reputatie hoog te houden hebben."

Rovers bevestigt dat de informatie gebasseerd is op Amerikaanse accountings-methodiek en parameters. "Maar dat doet volgens ons niets af aan de kwaliteit van de informatie, helemaal omdat de regelgeving toestaat dat je alternatieve informatie mag sturen, als een traditionele jaarrekening niet beschikbaar is." Toch lijkt Rovers de hand ook lichtelijk in eigen boezem te steken. "Ongetwijfeld zullen we links en rechts steken hebben laten vallen, maar we hebben alles in ieder geval vanuit goede intenties gedaan. We hebben van alle kanten meegewerkt om zo transparant mogelijk te zijn en alle deadlines te halen."

Parry was zelf ook aanwezig bij de persconferentie."Voor mij is het teleurstellend, maar niet verrassend. Vanaf het begin van het proces voelde het al alsof we geen kans kregen om de benodigde informatie aan te leveren. Dit voelt onjuist en niet professioneel." Toch blijft Parry optimistisch. "Nu hebben we duidelijkheid, achttien maanden later. Nu kunnen we vooruit", doelde de Amerikaan op het 'plan B' van Vitesse.

Met dat plan wil de club uit Arnhem het grootste probleem, het feit dat de aandelen nu in Russische handen zijn, oplossen. "Volledig op eigen benen doorgaan, is op korte termijn niet haalbaar", aldus Rovers. "Het is financieel gezien gewoon een vrijwel onmogelijke opgave. Daarom hebben we met de club gewerkt aan een plan waarbij de betrokkenheid van de regio wel kan worden omarmd."

Rovers deelt mede dat de Common Group bereid is om tegen een minderheidsbelang de ontstane schuld om te zetten in eigen vermogen voor de club. "Daarmee zal Vitesse bevrijd worden van de terugbetalingslast van de schuld. Dat zijn de twee basiselementen van het plan waar we nu aan werken, met als uitgangspunt een breed draagvlak voor dat plan". Daar is wel tijd voor nodig, waarschuwt Rovers, die een rol ziet voor geïnteresseerde investeerders uit de regio. "Daarmee komt er meer ruimte voor meer Arnhemse invloed. Dat zou je kunnen zien als een eerste stap naar een groter aandeel van besluitvorming uit de regio. Daar ziet de Common Group ook heil in."