VoetbalPrimeur spreekt Roma-watcher richting Feyenoord - AS Roma

'Onzekerheid' in Italië richting Feyenoord-tweeluik: 'Voor hem zijn de fans bang'

15 februari om 18:00
Laatste update: 15 februari om 18:02

Géén José Mourinho tegen Arne Slot. Feyenoord neemt het na twee eerdere Europese ontmoetingen met The Special One voor het eerst in het post-Mourinho-tijdperk op tegen AS Roma. Wat kunnen de Rotterdammers verwachten van het tweeluik in de tussenronde van de Europa League? VoetbalPrimeur spreekt John Solano, Roma-watcher voor Roma Press.

In 2021/2022 verloor Feyenoord de finale van de Conference League van Roma, vorig seizoen waren de Romeinen te sterk in de kwartfinales van de Europa League. Destijds was Feyenoord niet opgewassen tegen de defensieve speelstijl van Mourinho. De Portugees is na een slechte seizoensstart - Roma stond een tijd negende in de Serie A - ontslagen. Clubicoon Daniele de Rossi volgde hem op.

"De Rossi heeft de speelstijl van Roma volledig op de schop gegooid", steekt Solano van wal in gesprek met deze website. "Voorheen waren I Giallorossi bereid om de bal aan de tegenstander te geven en te counteren. De Rossi vraagt zijn spelers proactiever te zijn en op balbezit te spelen." Het is niet het enige wat De Rossi veranderd heeft. "Roma heeft de driemansdefensie met wingbacks achter zich gelaten. De Rossi is geswitcht naar een 4-3-3-formatie."

Bekijk hieronder VP Onder de Loep over AS Roma. De tekst gaat verder onder de video.

'Extreem populaire beslissing'
Tussen 2002 en 2019 speelde De Rossi 616 officiële wedstrijden voor Roma. Zijn komst werd bij de achterban met gejuich ontvangen. "De beslissing om De Rossi aan te stellen, was een extreem populaire", stelt Solano. "Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat Roma er goed aan heeft gedaan Mourinho te ontslaan. Als Roma erin slaagt in de Serie A bij de eerste vier te eindigen, is het absoluut een slimme keuze geweest."

Onder De Rossi werden drie van de vier wedstrijden gewonnen. De Romeinse club is opgeklommen naar de zesde plaats in de competitie. "De keuze om Mourinho te ontslaan was in ieder geval begrijpelijk. Hij werd ontslagen na een pijnlijke nederlaag tegen AC Milan (3-1, red.)."


Mourinho en Slot tegenover elkaar in de Europa League, vorig jaar.

Feyenoord gewaarschuwd
In de nieuwe speelstijl komen meerdere spelers goed, of zelfs beter, tot hun recht, vertelt de journalist. "De individuele kwaliteiten van spelers als Romelu Lukaku en Paulo Dybala is de voornaamste reden dat Roma in de race blijft voor een plek bij de eerste vier. Er zijn dit seizoen weinig hoogtepunten geweest." 

Met Dybala hangend vanaf de rechterflank en Lukaku als diepste spits werden Hellas Verona (2-1), Salernitana (1-2) en Cagliari (4-0) al verslagen sinds De Rossi is ingestapt. "Het vermogen van de Belg en de Argentijn om met één individuele actie het verschil te maken is van cruciaal belang geweest voor Roma."

De kansen voor Feyenoord
Het Roma van Mourinho stond als een huis en gaf amper doelpunten weg. Inmiddels staan de zaken er anders voor. De Romeinen haalden weliswaar het Nederlandse talent Dean Huijsen op huurbasis, de verdediger is niet ingeschreven voor de knock-outfase van de Europa League. "In tegenstelling tot voorgaande seizoenen is Roma achterin zeer zwak", benadrukt Solano.

Waarschijnlijk wordt de achterhoede tegen Feyenoord gevormd door Rick Karsdorp, Gianluca Mancini, Diego Llorente en oud-PSV'er Angeliño. "Roma heeft de slechtste achterhoede van het linkerrijtje in de Serie A", gaat de journalist verder. "Er worden veel individuele fouten gemaakt, vooral door keeper Rui Patrício." De kans is groot dat Feyenoord Patrício niet tegenkomt. Tweede keeper Mile Svilar stond in de groepsfase van de Europa League onder de lat.

'De kansen voor Feyenoord zijn groter'
"Er is in Italië veel onzekerheid over de aanpak van De Rossi tegen Feyenoord", zegt Solano, vooruitkijkend op het duel in De Kuip. "De heenwedstrijd in Rotterdam is zijn eerste Europese wedstrijd. De grote vraag is of hij dezelfde speelstijl durft te hanteren als in de Serie A, of dat hij toch voor een meer behoudende tactiek kiest."

Hoewel Roma onder De Rossi tot dusver de juiste weg ingeslagen lijkt, is van veel optimisme richting de wedstrijden tegen Feyenoord geen sprake. "De kans dat Feyenoord Roma verslaat, is groter dan in de voorgaande jaren", aldus Solano. "Dat heeft er vooral mee te maken dat De Rossi pas net aan zijn klus begonnen is. En dat hij in vergelijking met zijn voorganger 180 graden gedraaid is wat betreft de spelopvatting."

'Om Gimenez maakt de Roma-aanhang zich zorgen'
Over het meespelen van Santiago Gimenez tegen Roma bestaat veel twijfel. De Feyenoord-spits kampt met een lichte kuitblessure en kan mogelijk niet in actie komen. Hoewel Gimenez in een vormdip zit, imponeren zijn statistieken in Italië. "Zijn prestaties zijn in Italië zeker bekend", zegt Solano. "Hij is zonder twijfel de speler voor wie de Roma-supporters bang zijn. Mede ook vanwege de fragiele verdediging."