KNVB reageert op mogelijke invoer blauwe kaart: 'Kan helpen duidelijkheid creëren'

Blauwe kaart mogelijk ook in Nederland: 'Kan helpen duidelijkheid te creëren'

9 februari om 15:14

De KNVB heeft gereageerd op het gerucht dat er in het voetbal geëxperimenteerd gaat worden met een blauwe kaart. Vanaf komende zomer zou er op lagere niveaus getest worden met de kaart, die spelbederf moet voorkomen.

The Telegraph pakte eerder deze week uit met het nieuws. De FIFA bracht een statement naar buiten over de mogelijke intrede van de prent en de KNVB maakt duidelijk positief tegen de blauwe kaart aan te kijken. "De blauwe kaart an sich is nieuw voor ons, maar kan helpen om duidelijkheid te creëren", laat een woordvoerder van de KNVB aan NU weten. Een speler die een blauwe kaart krijgt, moet tien minuten naar de kant. Deze prent wordt gegeven bij spelbederf of commentaar op de leiding. 

"We zijn blij dat er nu meer mogelijkheden lijken te komen om te experimenteren met nieuwe spelregels. Dat is goed voor het voetbal. We zijn in afwachting van de kaders die de IFAB gaat stellen waarbinnen er getest kan worden", stelt de woordvoerder. Als de FIFA de kaart getest heeft, zal de KNVB inventariseren of het ook in Nederland wordt ingevoerd. "Op het moment dat kaders waarin zal worden getest bekend zijn, gaan we binnen de KNVB en met onze stakeholders - onder andere de clubs, Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie - om de tafel om te kijken wat de mogelijkheden zijn en op welke manier we hier gebruik van willen maken."

Eind februari gaan de 34 betaald voetbalclubs om tafel om te vergaderen over de mogelijke invoer van de blauwe kaart. Ook andere mogelijke regelwijzigingen worden dan besproken. "Dat gaat om netto speeltijd, de intrap, de selfpass en onbeperkt wisselen", stelt Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV.