Ajax-huurlingen: peperdure aanwinst zoekt nog steeds naar vorm en nieuwe posities

Ajax-huurlingen: peperdure aanwinst zoekt nog steeds naar vorm en nieuwe posities

9 februari om 13:00

PSV, Feyenoord en Ajax hebben dit seizoen verschillende spelers op huurbasis elders gestald. De meerderheid van het Nederlandse voetbalpubliek ziet spelers als Fodé Fofana, Marcus Pedersen en Owen Wijndal daardoor niet wekelijks meer aan het werk. VoetbalPrimeur zoekt uit hoe het de huurlingen van de traditionele top-drie vergaat bij hun nieuwe clubs. Nu is het de beurt aan Ajax

Op dit moment zijn zeven spelers van Ajax op huurbasis bij een andere club actief. Recent voegde Georges Mikautadze zich in dat rijtje. De spits kwam afgelopen zomer nog voor maar liefst zestien miljoen euro naar Amsterdam, maar wordt nu uitgeleend aan zijn oude club FC Metz. Anderzijds haalde Ajax Kian Fitz-Jim juist vervroegd terug. De middenvelder werd verhuurd aan Excelsior, maar is inmiddels weer actief in Amsterdam. Hij wordt logischerwijs niet meegenomen in deze lijst.

Georges Mikautadze (FC Metz)
We trappen dit overzicht meteen af met de hierboven genoemde Mikautadze. De Georgiër is terug te vinden in de top-tien met duurste Ajax-aankopen allertijden, maar hij heeft geen moment kunnen overtuigen in de Johan Cruijff Arena. In januari wist Ajax de aanvaller te slijten aan FC Metz, zijn oude club. De Franse club heeft een optie tot koop. De hoogte daarvan is niet helemaal duidelijk, aangezien er verschillende bedragen circuleren. Zeker is wel dat Metz in ieder geval tussen de tien en vijftien miljoen euro kwijt is, als het Mikautadze definitief terug wil halen.

Inmiddels heeft Mikautadze drie wedstrijden meegedaan bij Metz sinds hij terug is. De international was direct weer zeker van een basisplek, terwijl hij in de meest recente wedstrijd van Metz – tegen FC Lorient – goed was voor een assist. Toch is Mikautadze nog niet helemaal de oude. Tot dusver is hij vrij onzichtbaar sinds zijn terugkeer in de Ligue 1. Mikautadze is voor Metz nog niet de sterkhouder die hij ooit was.

Als Ajax de aanvaller komende zomer definitief wil verkopen aan Metz, dan moet het waarschijnlijk hopen dat de club uit Noord-Frankrijk zich handhaaft. Op dit moment staat Metz zestiende, wat aan het einde van het seizoen play-offs om degradatie zou betekenen. Het gat met de veilige plekken is drie punten, terwijl de ploeg van Mikautadze alleen een beter doelsaldo heeft dan nummer zeventien Lorient.

Francisco Conceição (FC Porto)
Ajax liet Conceição ook op huurbasis teruggaan naar zijn oude club, waar zijn vader Sergio Conceição voor de groep staat. FC Porto heeft een optie tot koop van tien miljoen euro. Die wordt naar verluidt automatisch gelicht als de kleine aanvaller 25 keer meer dan 45 minuten speelt. Ajax probeerde de overgang van Conceição afgelopen maand al definitief te maken, waardoor er nog wat transfergeld binnen zou komen in Amsterdam. Porto ging echter niet akkoord, waardoor Chico nog altijd eigendom is van Ajax.

Aanvankelijk was Conceição dit seizoen geen basisspeler bij FC Porto, maar hij heeft zich inmiddels in het elftal gevochten. De afgelopen weken is de jeugdinternational de vaste rechtsbuiten van Porto, terwijl zijn rendement ook steeds beter wordt. Dat was een van de dingen waar het aan ontbrak bij Conceição in Amsterdam. Als de kleine linkspoot zo doorgaat, dan ziet Ajax hem in ieder geval niet meer terug: Conceição moet nog vijftien duels meer dan 45 minuten te spelen om de huur permanent te maken.

Owen Wijndal (Royal Antwerp)
Wijndal beleefde een zeer teleurstellend debuutseizoen bij Ajax, terwijl hij ook aan het begin van dit seizoen geen indruk maakte in Amsterdam. Uiteindelijk wist Ajax de linkspoot in september nog bij Royal Antwerp te stallen. De inmiddels geschorste Marc Overmars heeft geen optie tot koop bedongen. In de eerste seizoenshelft was Wijndal – in tegenstelling tot Ajax – actief in de Champions League: de Nederlander kreeg veel speeltijd in het miljardenbal, ook omdat Antwerp zijn concurrent Sam Vines was vergeten in te schrijven voor het toernooi.

Momenteel is Wijndal nog steeds een vaste waarde bij Antwerp, al laat trainer Mark van Bommel hem wel af en toe op de bank zitten. Overigens heeft de Nederlandse trainer Wijndal in januari ook even opgesteld als centrale verdediger. In zijn eerste wedstrijd in het hart van de defensie maakte de Oranje-international direct een bijzonder fraaie goal, maar een week later zakte hij tegen KAS Eupen door het ijs. Inmiddels staat Wijndal gewoon weer op de linksbackpositie bij Antwerp.

Jorge Sánchez (FC Porto)
We gaan weer terug naar Porto, want net als Conceição heeft Sánchez ook onderdak gevonden bij de Portugese club. In de winterse transferwindow is er eveneens het nodige gebeurd rondom de Mexicaan: Cruz Azul was namelijk concreet in de markt voor Sánchez en Ajax wilde de verdediger graag verkopen. Porto, dat ook een stem had, blokkeerde de transfer echter. Daardoor is Sánchez nu nog altijd speler van de huidige nummer drie van de Portugese competitie.

Ook in deze huurdeal is een koopoptie opgenomen, die verplicht kan worden: als Sánchez minimaal twintig wedstrijden voor de club speelt, moet FC Porto vier miljoen euro betalen aan Ajax. Met veertien duels op de teller voor Os Dragões lijkt Sánchez goed op weg om definitief naar Porto te verkassen, maar toch is een definitieve overgang allerminst zeker. De rechtsback is namelijk uit de gratie geraakt en lijkt niet meer voor te komen in de plannen van Conceição senior. De laatste weken is Sánchez niet eens meer onderdeel van de wedstrijdselectie. De kans is dus aanwezig dat hij komende zomer gewoon terugkeert in Amsterdam.

Naci Ünüvar (FC Twente)
Na een teleurstellende verhuurperiode bij Trabzonspor maakte Ünüvar afgelopen zomer tijdelijk de overstap naar Twente. Een optie tot koop was onbespreekbaar voor toenmalig Ajax-directeur Sven Mislintat. Nu neemt Ünüvar het met Twente op tegen Ajax (en AZ) in de strijd om plek drie. Daar zullen weinig mensen op voorhand rekening mee hebben gehouden in Amsterdam.

Ünüvar hoopte bij Twente eindelijk veel ervaring op te doen op het hoogste niveau, maar dat is vooralsnog niet gelukt. Trainer Joseph Oosting liet de linksbuiten, die in de Ajax-opleiding hoog aangeschreven stond, nog geen enkele keer in de basis starten. Gezegd moet wel worden dat Ünüvar enige tijd uitgeschakeld was door een blessure, nadat hij het als invaller prima deed aan het begin van het seizoen. Toen scoorde hij ook tegen Ajax. In de tweede seizoenshelft krijgt Ünüvar steeds meer speeltijd bij Twente. Als invaller laat hij zichzelf zien, bijvoorbeeld tegen RKC Waalwijk afgelopen weekend. Het is dus niet ondenkbaar dat Ünüvar zijn kans nog gaat krijgen.

Youri Baas (NEC)
De verdediger uit Oostvoorne mocht vorig seizoen even ruiken aan het eerste elftal bij Ajax, dat kampte met de nodige problemen op de linksbackpositie. Dit seizoen moet Baas ervaring opdoen op het hoogste niveau, bij het verrassend goed presterende NEC. In Nijmegen heeft de linkspoot al veertien Eredivisie-duels op zijn cv bij kunnen schrijven.

In het gros van die duels speelde Baas echter niet als linksback, maar als linksbuiten. Eén van de redenen daarvoor was dat NEC weinig opties had in de voorhoede, terwijl Calvin Verdonk op de linksbackpositie de voorkeur krijgt als iedereen beschikbaar is. In de winterstop heeft NEC zich weten te versterken met Yvandro Borges Sanches en Sylla Sow, waardoor Baas zich weer op de linksbackpositie lijkt te moeten richten. Op dit moment kampt de jeugdinternational overigens met een blessure, waardoor hij in het nieuwe kalenderjaar nog weinig in actie kwam.

Christian Rasmussen (FC Nordsjaelland)
De 21-jarige aanvaller uit Denemarken speelt dit seizoen weer bij zijn oude club, die een optie tot koop heeft bedongen in de huurdeal met Ajax. Rasmussen kwam vorig seizoen tot een paar duels in de hoofdmacht van de Amsterdammers, maar een echte doorbraak vond nog niet plaats. Rasmussen heeft zijn belofte namelijk (nog) niet in kunnen lossen bij Ajax.

Bij Nordsjaelland maakt Rasmussen zo goed als elke wedstrijd minuten, soms als basisspeler en soms als invaller. In de groepsfase van de Conference League was hij goed op schot met drie goals, maar in de competitie ontbreekt het de multifunctionele aanvaller nog aan rendement. Rasmussen hoopt zelf nog altijd te slagen bij Ajax, waar hij een contract heeft dat tot medio 2027 loopt.