Hiddink en Van Basten zien waarde van Henderson voor Ajax

Waarde van Henderson erkend: 'Team voelt dat er een routinier staat'

5 februari om 23:15
Laatste update: 6 februari om 06:38

Jordan Henderson speelde tegen PSV zijn eerste wedstrijd voor Ajax en volgens de mannen van Rondo deed hij dat naar behoren. Marco van Basten en Guus Hiddink zien het nut van de routinier op het middenveld bij Ajax, terwijl Philip Cocu en Ruud Gullit benadrukken dat ook een speler van het kaliber van Henderson in zijn rol moet groeien.

"Hij deed zijn werk", opent Van Basten. "Het feit dat je een middenvelder in je team hebt die geen foute maakt, de bal naar de goede kleur speelt en zijn verdedigende zaken goed doet, dat scheelt ook voor de anderen. Je houdt elkaar vast. Dat helpt de ploeg, zonder twijfel. Zonder dat je dan bij wijze van spreken de leider moet zijn Als daar in het midden iemand aanvallend en verdedigend doet wat hij moet doen, dan is het in zijn omgeving ook wat makkelijker."

"Hij is niet de man van het vernuft in steekpasses en zo, dat is hij ook nooit geweest", stelt Hiddink. "Maar ik denk wel dat zo'n team voelt dat er een routinier staat, waardoor iedereen wat rustiger wordt en wat georganiseerder blijft. Het is niet een man die veel goals gaat maken, maar hij brengt wel veel rust voor de jongere jongens, denk ik dan."

"Het is typisch Nederlands om meteen te oordelen over wat iemand brengt, maar je moet hem beoordelen op het type speler dat hij is. Hij wordt gehaald met bepaalde kwaliteiten en die brengt hij in het team", laat Cocu optekenen. Gullit is het met hem eens. "Het is zijn eerste wedstrijd. Als jij je eerste wedstrijd speelt in een nieuwe competitie en je weet nog helemaal niets, dan ga je op zeker spelen. Je gaat kijken van: hoe gaat dat hier? Hij moet in die rol komen, dan ga je toch niet meteen na de eerste wedstrijd meteen oordelen?"