Theorie Van Hanegem over penaltymoment Feyenoord-PSV

Van Hanegem deelt theorie over penaltymoment: 'Beelden van één kant'

26 januari om 17:15

Willem van Hanegem heeft zo zijn eigen theorie over het veelbesproken penaltymoment tijdens Feyenoord - PSV in de achtste finale van de KNVB Beker. Het clubicoon van de Rotterdammers plaatst zijn vraagtekens bij de Eindhovense woede.

Heel PSV schreeuwde om een strafschop in De Kuip, nadat Mats Wieffer ogenschijnlijk Noa Lang aantikte. Na afloop uitte onder meer Peter Bosz zijn frustratie. "Maar ik twijfel wel of het zo was zoals zij het zagen", reageert Van Hanegem in de Willem & Wessel Podcast van het Algemeen Dagblad. "Bij de eerste beelden dacht ik: hij raakt hem niet. Gek is dat. Daarna lieten ze alleen nog beelden van de andere kant zien. Dan denk je: hé, penalty, je kan ‘m geven."

De Kromme wijst echter op een moment voor de val van de PSV-aanvaller. "Je ziet dat Lang voordat hij geraakt werd met zijn voet in de grond gaat. Voordat hij geraakt werd, zat hij al met de punt van zijn schoen in de aarde en daarna slaat hij over zijn enkel heen. Ik ben er niet honderd procent van overtuigd dat het een penalty was", stelt hij. "Misschien word ik uitgelachen, dat zal me een zorg zijn."

Van Hanegem denkt dat er wel erg werd ingezoomd op de vermeende overtreding van Mats Wieffer. "Je hebt vaak mensen die willen dat het wél een penalty is. Zo zijn er een heleboel mensen bij de tv, die laten het alleen maar van één kant zien. Ja, dan denk je: het kan wel een penalty zijn. Maar ik zie Lang met de punt van zijn voet in de grond gaan en dan slaat hij door. Hij was toen nog niet geraakt."

De interviews bij ESPN zorgden voor irritatie bij Van Hanegem. "Hans Kraay die maar blijft zaniken… Dat irriteert mij mateloos. En ook de trainer (Arne Slot, red.), die ging het toegeven. Waarom geef je het toe? Dan mag hij wel twee uur kletsen als het aan ESPN ligt."

Van Hanegem bestrijdt dat hij niet objectief is door zijn liefde voor Feyenoord. "Als Feyenoord slecht speelt, ben ik wel een van de eersten die het zegt. Het is dus allemaal lulkoek. Als het andersom was geweest, zou ik hetzelfde hebben gezegd."