De Jong ontspringt de dans bij Barcelona: 'Geconcentreerd, zeer goed'

De Jong ontspringt de dans bij Barcelona: 'Geconcentreerd, zeer goed'

25 januari om 08:35
Laatste update: 25 januari om 08:53

FC Barcelona heeft woensdagavond een pijnlijke nederlaag geleden bij Athletic Bilbao, maar volgens de meeste Spaanse kranten kwam Frenkie de Jong prima voor de dag. De Nederlandse middenvelder krijgt dan ook voldoendes voor zijn optreden in San Mamés.

Na verlenging verloor Barça met 4-2 van Athletic, waardoor het uitgeschakeld is in de Copa del Rey. Dat komt hard aan bij de Catalanen, maar desondanks is Sport positief over De Jong. Hij krijgt een 6 als rapportcijfer. 'Hoewel hij Sancet uit het oog verloor bij het tweede doelpunt van Athletic, speelde hij een goede wedstrijd. De Jong droeg bij aan het rond laten gaan van de bal, door tussen de twee centrale verdedigers in te spelen.'

Het Catalaanse L'Esportiu betitelt de wedstrijd van De Jong als 'geconcentreerd'. 'Op veel momenten nestelde de Nederlander zich tussen de centrale verdedigers in, om zo onder de druk van Athletic uit te kunnen spelen', constateert ook L'Esportiu. 'Zijn eerste pass en verdedigende acties waren zeer goed. Daarmee bezorgde hij Barcelona veiligheid.'

Mundo Deportivo is echter een andere mening toegedaan: de sportkrant vindt dat De Jong 'machteloos' voor de dag kwam in Bilbao. 'Hij toonde zijn trots tegen het einde van de wedstrijd. Dat deed hij echter met een driftbui, in plaats van met de pragmatische die Barça nodig had. Hij zou waarschijnlijk productiever zijn geweest als hij het de gelijkmaker van Sancet minimaal had weten te voorkomen. 

De andere Spaanse kranten besteden relatief weinig aan De Jong. Zij hebben het vooral over de uitschakeling van Barcelona en de wankelende positie van trainer Xavi. Zo stelt Marca dat 'elke wedstrijd nu een finale is' voor Barcelona.