Waarom Henderson te goed is voor Ajax en de Eredivisie

Waarom Henderson er nu al met kop en schouders bovenuit steekt bij Ajax

25 januari om 13:00
Laatste update: 25 januari om 13:37

Met de komst van Jordan Henderson hoopt Ajax het leiderschapsprobleem in het elftal op te lossen én het middenveld weer in balans te krijgen. Over de transferstunt is veel gezegd en geschreven, maar wat vertellen de cijfers? VoetbalPrimeur zoekt in samenwerking met databureau FACTS Consultancy uit hoe Ajax en Henderson matchen.

FACTS Consultancy is een Nederlands bedrijf dat aan de hand van data met unieke algoritmes talloze (internationale) zaakwaarnemers, clubs en spelers ondersteunt om betere beslissingen te maken rondom transfers. In de afgelopen jaren was FACTS Consultancy onder meer betrokken met advies bij de transfers van Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Lucas Digne (Aston Villa), Sven Botman (Newcastle United), Ramiz Zerrouki (Feyenoord) en Arthur Melo (Fiorentina).

Het is nu al de meest besproken transfer van 2024: Jordan Henderson naar Ajax. De laatste weken buitelde alles en iedereen - van analisten tot zelfbenoemde voetbalkenners - over elkaar heen om een oordeel te vellen over de komst van 33-jarige middenvelder, die voor ervaring en balans moet zorgen in de ploeg van trainer John van 't Schip. Hoog tijd dus om een duik te nemen in de data.

Liever kijken dan lezen? Check de video over Jordan Henderson hieronder!

We analyseren het huidige niveau (Player Level) van spelers aan de hand van ruim negentig statistieken en de speelstijl (Playing Style) van spelers. Het Player Level geeft aan wat de individuele bijdrage is van een speler aan de prestaties van zijn team. Deze gegevens worden gecombineerd en aan de hand daarvan wordt in kaart gebracht welke clubs op dit moment het best bij de speler passen. Daarbij wordt gekeken waar een speler binnen één jaar de meeste progressie kan boeken.

Of Henderson een versterking is voor Ajax, daarover twijfelt eigenlijk niemand. Ook uit de data blijkt dat die vraag beantwoord kan worden met een volmondige 'ja'. Wat heet, het niveauverschil tussen Henderson en zijn nieuwe ploeggenoten is gigantisch. De 33-jarige middenvelder uit Sunderland steekt er met kop en schouders bovenuit in Amsterdam.

Zelfs in het Ajax van 2018/2019 - je weet wel, het even befaamde als beruchte 'Champions League-jaar' - zou Henderson met zijn huidige Player Level bij de belangrijkste spelers horen. Van alle spelers die op dit moment in Amsterdam spelen, zal hij met zijn individuele kwaliteiten het meest bijdragen aan de prestaties, zo blijkt uit data van FACTS.

Van volgepakt Anfield naar Saudische zandbak
Heel gek is dat misschien niet. Henderson speelde twaalf seizoenen bij Liverpool en was jarenlang de onbetwiste aanvoerder van de ploeg die het eerste kampioenschap in dertig jaar veroverde én de Champions League en wereldbeker voor clubs won. Ook werd hij op zijn dertigste verkozen tot Speler van het Jaar in de Premier League.

Inmiddels is Hendo drieënhalf jaar verder en heeft hij normaal gesproken zijn beste jaren achter zich. Bij Liverpool was hij niet meer zo goed als voorheen in zijn laatste seizoen, waarna de 81-voudig international van Engeland eieren voor zijn geld koos en voor drie jaar tekende bij Al Ettifaq, in Saudi-Arabië, waar hij een astronomisch salaris van naar schatting 15 miljoen euro per seizoen ging verdienen. Bij Ajax strijkt hij - naar verluidt - ongeveer één derde van dat salaris op.

Gapend gat tussen Henderson en Ajax en rest van Eredivisie
Terug naar het Player Level. Henderson kent geen gelijke in de selectie van Ajax. Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Kenneth Taylor en Brian Brobbey, waarover we vorige week schreven, komen nog het meest in de buurt, maar staan bij wijze van spreken niet op de finishfoto.

Henderson is een controlerende middenvelder, maar voelt zich - naast een 6 - ook een 8, pendelend van box-to-box. Een echte voorkeur heeft hij niet, zo verzekerde hij vorige week bij zijn presentatie. Hoe dan ook: als spelverdeler én spelmaker is Henderson simpelweg te goed voor de Eredivisie. Zijn passnauwkeurigheid ligt een stuk hoger dan het gemiddelde in de Nederlandse competitie.

Wat ook opvalt: zijn nauwkeurigheid in het spelen van passes vooruit is erg hoog, wat niet meteen strookt met de kritiek van sommige analytici dat Henderson vooral uitblinkt in breedtepasses. Aan de bal heeft hij duidelijk meer kwaliteiten dan de gemiddelde Eredivisie-middenvelder. Ook qua steekpasses en assists scoort hij hoog. Na bijna 500 wedstrijden voor Liverpool, lijkt Henderson nu een sleutelspeler te worden voor Ajax.