Openbaar Ministerie eist negen jaar cel tegen Promes voor cocaïnesmokkel

Openbaar Ministerie eist negen jaar cel tegen Promes voor cocaïnesmokkel

24 januari om 12:52
Laatste update: 24 januari om 13:01

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam negen jaar celstraf geëist tegen Quincy Promes. De speler van Spartak Moskou is betrokken geweest bij een grootschalige smokkel van cocaïne via de haven van Antwerpen.

De invoer vond plaats in januari 2020. Op dat moment was Promes speler van Ajax. Smokkelaars konden 650 kilo cocaïne van boord halen en naar een loods in de buurt van de haven van Antwerpen brengen. Op hetzelfde schip wist de douane een lading met 712 kilo coke te onderscheppen. De twee partijen waren afkomstig uit Brazilië en verborgen in een lading zakken zeezout. 

Door onderschepte cryptoberichten is de betrokkenheid van Promes kenbaar geworden. De voetballer werkte nauw samen met de 32-jarige Marylio V., tegen wie het OM acht jaar cel eist. Het duo heeft een 'cruciale, aansturende en coördinerende rol' bij de smokkel gespeeld, luidt het oordeel van het OM. Doordat Promes financieel fors heeft geïnvesteerd, valt zijn eis hoger uit.

Promes was zelf niet aanwezig bij het proces. De voetballer staat onder contract bij Spartak en de Nederlandse autoriteiten kunnen hem niet uit Rusland terughalen. Het OM stelt dat Promes contact had met grote drugshandelaren, waaronder Piet W.. Promes staat nog tot komende zomer onder contract bij Spartak. Het is bekend dat hij een Russisch paspoort probeert te bemachtigen.