Hoogleraar uit begrip voor beroep Marc Overmars

Hoogleraar begripvol over beroep Overmars: 'Welke normen wil FIFA hanteren?'

23 januari om 08:20
Laatste update: 23 januari om 09:21

Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers is van mening dat de FIFA de wereldwijde schorsing van Marc Overmars moet heroverwegen. De professor vraagt zich af of de straf van Overmars wel proportioneel is en wijst de voetbalbond op haar eigen acties. 

"Als je het WK laat organiseren in een land waar op homoseksualiteit de doodstraf staat (Saudi-Arabië, red.), welke normen wil je als FIFA zijnde dan hanteren op dit punt? Dit draagt hij zijn hele leven mee. Hoeveel meer willen we nu nog?" vraagt Olfers, die tussen 2011 en 2012 werkzaam was bij de Amsterdamse club, zich af in het Algemeen Dagblad. Volgens haar heeft de vergelding voor de daden van Overmars al plaatsgevonden toen de technisch directeur opstapte bij Ajax, in het persbericht door het stof ging en schuldig werd bevonden door de tuchtcommissie. "Dan moet je je afvragen of een wereldwijd verbod nog proportioneel is."

Ter versterking van haar argument haalt ze de zaak van een turnleraar, die meisjes misbruikte, aan. Dat is volgens Olfers dermate ernstig dat het wereldwijde gevolgen moet hebben. In het geval van Overmars moet volgens haar 'een middenweg' gevonden worden. "De straf moet noodzakelijk, geschikt en proportioneel zijn voor het doel dat beoogd wordt."

Als hoogleraar meent Olfers dan ook dat de uitspraak heroverwogen moet worden. "We moeten redelijk blijven. Dit is tuchtrecht, maar zelfs in het strafrecht, dat zo is ingericht dat mensen weer kansen moeten krijgen, worden nauwelijks (wereldwijde) beroepsverboden uitgedeeld."

Overmars maakte al bekend dat hij zijn wereldwijde schorsing aanvecht. De technisch directeur van Royal Antwerp kreeg eerder deze maand te horen dat de FIFA de straf van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) in Nederland overneemt, met een beroepsverbod van een jaar tot gevolg.