Martens-effect blijft uit: AZ speelt gelijk bij eerste wedstrijd na ontslag Jansen

20 januari om 21:54

Het schokeffect na het ontslag van Pascal Jansen blijft vooralsnog uit bij AZ. De ploeterende Alkmaarders kwamen slecht voor de dag tegen PEC Zwolle en moesten heel diep gaan om een punt uit het vuur te slepen: 2-2.

Het was een roerige week in Alkmaar. Pascal Jansen werd na de nipte bekeroverwinning op Quick Boys de laan uitgestuurd en Maarten Martens nam het stokje over. De 39-jarige Belg zag dat zijn ploeg vlak na de aftrap al met de schrik vrij kwam. AZ ontsnapte, nadat PEC-aanvaller Ody Velanas de bal kiezelhard tegen de lat schoot.

AZ speelde uiterst stroef en kwam moeizaam tot uitgespeelde kansen. Aanwinst Kristijan Belić, die gelijk een basisplaats kreeg, was na een halfuur dicht bij de openingstreffer. Saai was het in de eerste helft niet, matig was het wel. AZ kwam na rust aanvankelijk goed uit de kleedkamer en was via Vangelis Pavlidis heel dicht bij de 1-0, ware het niet dat PEC-doelman Jasper Schendelaar zijn mannetje stond.

De ploeg van Martens leek alles onder controle te hebben, toch was het PEC dat toesloeg via Lennart Thy. Bruno Martins Indi ging de fout in, waarna de spits de bal achter doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro kon werken. Dani de Wit deed al heel snel iets terug, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Het AFAS Stadion stroomde snel leeg en veel supporters misten daardoor de 1-1 van Pavlidis, die na een ongelukkige handsbal van Davy van den Berg niet faalde vanaf de penaltystip. De wedstrijd stevende af op een gelijkspel, maar het was PEC dat aan het langste eind dacht te trekken. In minuut 86 moest AZ een mokerslag verwerken, toen Velanas een rebound achter Owusu-Oduro tikte.

Die tik kwam AZ in de slotseconde nog net te boven. Uit een standaardsituatie maakte Sven Mijnans de gelijkmaker. De Alkmaarders doen door de remise een jasje uit op de ranglijst en zien nummer vijf Ajax dichter bij komen. Het onderlinge gat op de ranglijst wordt, als Ajax wint van RKC Waalwijk, teruggedrongen tot drie punten.