Perfecte seizoenshelft PSV: Excelsior verslagen, speciaal record geëvenaard

13 januari om 22:53

PSV wint zijn eerste wedstrijd van het nieuwe kalenderjaar met 3-1 van Excelsior dankzij een hattrick van Luuk de Jong. Het duel met de Rotterdamse club staat niet op zichzelf: PSV is na zaterdagavond precies op de helft van de competitie en na zeventien speelrondes nog steeds foutloos. Daarmee is het Eredivisie-record - op naam van het PSV uit 1987/1988 - geëvenaard.

Door de deelname van Ismael Saibari aan de Afrika Cup stond zowel Malik Tillman als Guus Til in de basis. Trainer Peter Bosz kon ook weer beschikken over Noa Lang, die op de bank begon. Al snel werd duidelijk dat PSV niet in de problemen zou komen tegen Excelsior. Vanaf het eerste fluitsignaal werden de Kralingers ver teruggedrukt op eigen helft.

Excelsior-doelman Stijn van Gassel draaide overuren en moest in de eerste tien minuten al pogingen van Joey Veerman, Luuk de Jong, Olivier Boscagli en Jerdy Schouten keren. Het wachten was op de openingstreffer en die viel in minuut dertien. Een inzet van André Ramalho uit een hoekschop kon nog gekeerd worden, de rebound van De Jong was Excelsior te machtig.

Vier minuten na de 1-0 was het voor de tweede keer raak en was De Jong opnieuw de gevierde man. Na goed voorbereidend werk van Sergiño Dest kopte de spits de bal achter Van Gassel en tekende hij voor zijn 163ste goal in de Eredivisie. Daarmee staat De Jong in de toptien all-time Eredivisie-topscorers en is hij Cor van der Gijp voorbij.

Guus Til dacht PSV nog voor rust op 3-0 te zetten, maar dat feestje ging niet door. De VAR had lang nodig om het doelpunt te checken en uiteindelijk werd er geconstateerd dat De Jong in aanloop naar de goal buitenspel stond. Na rust ging PSV verder waar het mee bezig was: kansen creëren. Via Veerman en Til was de ploeg van Bosz dicht bij de derde treffer, maar de bal leek er niet in te willen.

Zelfs een reuzenkans van Johan Bakayoko vond het net niet, waarna De Jong voor de derde keer opstond. Een verkeerd geraakte bal van Ramalho belandde voor de voeten van de aanvoerder, die zijn hattrick completeerde. In de slotfase deed Excelsior via Derensili Sanches Fernandes nog iets terug, maar dit doelpunt was er enkel een voor de statistieken. Vooral omdat de 3-2 van Oscar Uddenäs - PSV speelde een dramatische slotfase - wegens buitenspel werd afgekeurd.

PSV heeft na zeventien speelrondes nog altijd de volle buit in de Eredivisie en is hard op weg naar de eerste landstitel sinds 2018. Aankomende woensdag nemen de Eindhovenaren het in de KNVB Beker op tegen FC Twente, volgende week is FC Utrecht de eerstvolgende tegenstander in de competitie. Dan kan het PSV van Bosz het bijzondere record, dat zaterdag geëvenaard is, alleen in handen krijgen.