Goudhaantje Ugalde bezorgt FC Twente de zege in Eredivisie-topper tegen AZ

13 januari om 20:42

FC Twente heeft in de eerste speelronde van 2024 uitstekende zaken gedaan. De ploeg van trainer Joseph Oosting verslaat in de eigen Grolsch Veste AZ en verstevigt de derde plaats in de Eredivisie: 2-1.

Bij AZ maakte doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro zijn Eredivisie-debuut. De keeper moest na twee minuten al in actie komen, toen hij een venijnig schot van Sem Steijn keerde. Het eerste wapenfeit was dan voor Twente, AZ sloeg razendsnel toe. Jens Odgaard opende met zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen na vier minuten de score. Mayckel Lahdo deed het voorwerk, waarna Mees Hilgers niet adequaat genoeg ingreep.

Twente wilde de schade snel repareren en dook frequent op voor het doel van Owusu-Oduro. Onder meer Michel Vlap, Steijn en Daan Rots testten de jonge sluitpost, maar laatstgenoemde hield zijn doel schoon. Vlak voor rust incasseerde de AZ-doelman alsnog. Op aangeven van Carel Eiting tekende Manfred Ugalde met het hoofd voor de gelijkmaker.

Na rust golfde het spel op en neer en lang leek het erop dat de wedstrijd geen winnaar zou krijgen. Twintig minuten voor tijd was daar dan toch weer Ugalde, die vorig seizoen ook al twee keer scoorde tegen AZ. Na gerommel in het zestienmetergebied van de Alkmaarders kreeg de Costa Ricaan de bal via Rots voor de voeten en schoot hij raak.

Ruben van Bommel kreeg in de slotfase dé kans op de gelijkmaker, maar hielp deze om zeep. Na slordig balverlies van Joshua Brenet liep Van Bommel alleen op Lars Unnerstall af en de Duitse doelman won het één-tegen-één-duel. AZ nam in de laatste minuten alle mogelijke risico's, gescoord werd er niet meer. Het betekent dat Twente de topper in de Eredivisie naar zich toe heeft getrokken.

Door de overwinning heeft Twente plek drie stevig in handen. De voorsprong op nummer vier AZ bedraagt nu vier punten. Nummer twee Feyenoord heeft één punt meer en een wedstrijd minder gespeeld.