Sparta dankt scorende debutant en begint kalenderjaar met overwinning

13 januari om 18:28
Laatste update: 13 januari om 18:34

Sparta Rotterdam is het nieuwe kalenderjaar begonnen met een overwinning. De Kasteelclub was in Limburg te sterk voor Fortuna Sittard: 0-2.

Bij Fortuna stond Ivor Pandur al niet meer op doel. De Kroaat gaat naar alle waarschijnlijkheid verkassen naar Hull City. Luuk Koopmans verdedigde om die reden het doel tegen Sparta en hij kreeg het direct druk. Na vijf minuten spelen wipte Tobias Lauritsen de bal over Koopmans heen, maar de keeper werd op de doellijn geholpen door zijn defensie.

Het spel golfde in de eerste helft op en neer. Sparta deelde na een halfuur de eerste klap uit. Debutant Shunsuke Mito werd de diepte ingestuurd na een fraaie aanval en de Japanner rondde keurig af. In de blessuretijd van de eerste helft leek Fortuna langszij te komen, ware het niet dat Nick Olij zijn ploeg op de been hield met een geweldige redding. Olij verrichtte voor rust in totaal zes reddingen en daarmee evenaart hij het record in dit Eredivisie-seizoen.

Na rust bleef doelpuntenmaker Mito achter in de kleedkamer en zijn vervanger, Metinho, was binnen drie minuten trefzeker. Een mooie combinatie door de as van het veld werd afgerond door de aanvaller, die de bal hard in de bovenhoek schoot. Sparta liet Fortuna na de 0-2 komen, maar de Limburgers kwamen maar moeizaam tot kansen. De grootste kans was voor Alen Halilovic. De spelmaker had de bal vrij liggen op een meter of twaalf en schoot wild over.

Terug in de wedstrijd kwam de thuisploeg niet meer. Vlak voor tijd kreeg Fortuna daar via de penaltystip wel de uitgelezen kans voor, maar de paal redde Sparta na een strafschop van Mouhamed Belkheir. Sparta hield stand en de eerste drie punten van 2024 binnen heeft. De Rotterdammers klimmen op de ranglijst over Go Ahead Eagles, dat zondag in actie komt tegen Ajax, heen naar de zesde plek.