Ihattaren vervolgd: linkspoot moet vrezen voor twee celstraffen door verdenkingen

OM vervolgt Ihattaren: Slavia Praag-speler moet vrezen voor twee celstraffen

12 januari om 15:00
Laatste update: 12 januari om 15:10

Mohamed Ihattaren wordt vervolgd voor mishandeling en poging tot uitlokking van bedreiging, zo is vrijdag naar buiten gekomen. Wat houden deze aantijgingen precies in en wat is de straf waar Ihattaren voor moet vrezen? VoetbalPrimeur duikt in de juridische achtergrond van de zaak.

Ihattaren wordt vervolgd, omdat hij ervan verdacht wordt twee strafbare feiten te hebben gepleegd. De poging tot uitlokking van bedreiging zou op 7 oktober 2022 hebben plaatsgevonden, de mishandeling op 11 februari 2023. Een jaar geleden werd al duidelijk dat Ihattaren zijn vriendin Yasmine Driouech zou hebben mishandeld. De speler van Slavia Praag werd toen op 12 februari, zijn verjaardag, aangehouden. 

Opvallend is dat Ihattaren nu getrouwd is met Driouech. De vrouw van de voetballer zou zelfs geprobeerd hebben om haar aangifte in te trekken. Het Openbaar Ministerie kiest er dus toch voor om over te gaan tot vervolging. Het OM mag vanuit het algemeen belang namelijk zelf afwegen of iemand vervolgd wordt of niet.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Yasmine (@iitsyasmine)

Wat houden de aantijgingen jegens Ihattaren in?

'Normale' mishandeling is de eerste verdenking die Ihattaren aan zijn broek heeft hangen. Dat is de 'lichtste' vorm van dat strafbare feit. Een ander lichamelijk letsel toebrengen of iemand lichamelijk benadelen, door diegene in koud water te duwen, zijn voorbeelden van mishandeling. Voor mishandeling moet er in ieder geval sprake zijn van opzet en mag er geen rechtvaardigingsgrond (bijvoorbeeld noodweer) van toepassing zijn op de handeling.

Daarnaast wordt Ihattaren verdacht van poging tot uitlokking van bedreiging. Dat spreekt mogelijk minder tot de verbeelding. Het Wetboek van Strafrecht stelt in totaal negen soorten bedreigingen strafbaar. Het is niet duidelijk om welke variant het gaat in de zaak van Ihattaren. Het Openbaar Ministerie is in ieder geval van mening dat de linkspoot zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbare poging tot uitlokken van dit delict.

Allereerst zoomen we in op het uitlokken: wat houdt dat precies in en wanneer is er sprake van? Simpel gezegd is er sprake van uitlokken als Ihattaren een ander opzettelijk aanzet tot het plegen van een strafbaar feit, terwijl diegene eerst niet van plan was dit strafbare feit te plegen. Die uitlokking moet wel op een bepaalde manier gebeuren: bijvoorbeeld door de ander een geldbedrag te beloven, als hij het strafbare feit pleegt. Ihattaren wordt er dus van verdacht dat hij iemand heeft aan willen zetten tot bedreiging. Dit zou echter niet gelukt zijn. Toch is Ihattaren strafbaar, als dit bewezen wordt.

Bedreiging is een misdrijf. Het Wetboek van Strafrecht stelt pogingen om een ander te bewegen tot een misdrijf ook strafbaar. Wanneer kan er dan gesproken worden van een poging tot uitlokken? In het geval van Ihattaren moet hij bewust hebben geprobeerd om iemand te bewegen tot bedreiging, maar moet de uitgelokte ervoor gekozen hebben om dat niet te doen, of moet de uitgelokte er nog niet aan toe zijn gekomen. Dat het strafbare feit niet is gepleegd, heeft in dat geval niet aan Ihattaren gelegen. Als hij er namelijk geheel vrijwillig voor zou zorgen dat de uitgelokte toch niet overgaat tot bedreiging, is er geen sprake van een strafbare poging.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Welke straffen hangen Ihattaren boven het hoofd?

Op mishandeling staat een maximale straf van drie jaar cel. Ook kan de rechter een geldboete van maximaal 22,5 duizend euro uitdelen. Het is dus wel nog de vraag of Ihattaren schuldig wordt bevonden aan mishandeling. Mocht dat het geval zijn, dan zal de rechter kijken naar de feiten en omstandigheden van de zaak, om zo tot een redelijke strafmaat te komen. Die zou dus ook een stuk lager uit kunnen vallen dan de maximumstraf, als dat gezien de feiten en omstandigheden redelijk is.

Op bedreiging staat normaal gesproken eenzelfde maximale straf als op mishandeling: ten hoogste drie jaar cel en een geldboete van maximaal 22,5 duizend euro. Er zijn ook zwaardere vormen van bedreiging, maar daar is niets over gezegd in de Ihattaren-zaak. In Nederland wordt een uitlokker gezien als een dader van een strafbaar feit. Dat Ihattaren mogelijk de uitlokker was, zorgt dus niet voor een lagere maximumstraf.

Doordat Ihattaren verdacht wordt van poging tot uitlokken, wordt de maximale celstraf bij veroordeling met een derde verminderd. Daardoor kan Ihattaren voor poging tot uitlokken van bedreiging maximaal twee jaar cel krijgen. Als Ihattaren daadwerkelijk wordt veroordeeld, zal zijn uiteindelijke straf opnieuw afhangen van de feiten en omstandigheden van de zaak.