Sanctie Overmars wekt verbazing

Mondiale schorsing Overmars wekt onbegrip: 'De sanctie is buitenproportioneel'

9 januari om 21:45
Laatste update: 9 januari om 21:48

Marjan Olfers heeft er om diverse redenen moeite mee dat de FIFA de schorsing van Marc Overmars mondiaal heeft overgenomen. De hoogleraar Sport & Recht laat tegenover De Telegraaf weten dat de meldsters van zijn grensoverschrijdend gedrag hiermee niet geholpen zijn. 

"Zij wilden erkenning en die hebben zij allang gekregen", vertelt Olfers aan De Telegraaf. "De FIFA richt zich duidelijk op het sanctionerend mechanisme in plaats van het helend mechanisme." Het nieuws over de overname van de schorsing van Overmars werd dinsdagavond bekend. Gevolg daarvan is dat de voormalig vleugelaanvaller zijn werkzaamheden bij Royal Antwerp FC niet meer uit kan voeren. 

"Dat er bij Ajax iets is gebeurd, is helder", vervolgt Olfers. "Daar loopt Overmars niet voor weg en daar heeft hij de gevolgen van ervaren. Hij is schuldig bevonden door een rechtsprekend college in Nederland (Instituut Sport Rechtspraak, red.)." De hoogleraar had gehoopt dat de wereldvoetbalbond voor een andere aanpak had gekozen. "De FIFA had als voetbalfamilie in mijn ogen veel meer bereikt met herstelbemiddeling, omdat iedereen elkaar telkens weer tegenkomt."

Goed praat ze het gedrag van Overmars absoluut niet. In vergelijking met andere dossiers is de sanctie in haar ogen daarentegen wel buitenproportioneel. "Nogmaals, begrijp me niet verkeerd. Ongewenst gedrag is ongewenst gedrag en daar heeft Overmars in Nederland terecht de consequenties van ondervonden. Maar om daar als FIFA ook iets van te vinden, vind ik dubbel. Natuurlijk: deze regel is er. Maar de sanctie is in mijn optiek buitenproportioneel als je zelf overweegt WK’s toe te wijzen aan landen, waarin de mensenrechten worden geschonden en homo’s de doodstraf boven het hoofd hangt. Om over de corruptie bij de toewijzingen maar te zwijgen."