Onderzoek naar fraude bij Ballon d'Or-winst Messi

'Franse justitie stuit op mogelijke fraude bij eerdere Ballon d'Or-winst Messi'

7 januari om 11:50
Laatste update: 7 januari om 15:24

In Frankrijk loopt een onderzoek naar mogelijke fraude door Paris Saint-Germain bij de Ballon d'Or-verkiezing van 2021. In dat jaar won Lionel Messi de meest prestigieuze voetbalprijs, een uitverkiezing die de nodige stof deed laten opwaaien. 

De kwaliteitskrant Le Monde meldt dat de Ballon d'Or-winst van Messi onderdeel is van een grootschalig juridisch onderzoek, dat al sinds 2022 naar PSG loopt. Het onderzoek werd aanvankelijk op touw gezet om de mogelijke belastingontduiking bij de transfer van Neymar uit te pluizen. De Parijzenaren zouden daarbij hulp hebben gekregen van Gerald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken. 

Tijdens het onderzoek stuitte het OM op andere mogelijke misstanden, waaronder dus de Gouden Bal die Messi ontvingt. Pascal Ferré, toenmalig hoofdredacteur van France Football en tevens organisator van de verkiezing, zou cadeaus hebben ontvangen van PSG. Jean-Martial Ribes, destijds directeur communicatie bij PSG, werd eind december nog aangeklaagd wegens 'corruptie en beïnvloeding'. Hij zou gelobbyd hebben om Messi de Gouden Bal te laten winnen. Zo zou hij bijvoorbeeld de reis en het verblijf voor Ferré hebben betaald naar het WK voor clubteams in Qatar. 

De winst van Messi zorgde voor de nodige ophef, omdat Robert Lewandowski in datzelfde jaar voor een record zorgde bij Bayern München door liefst 58 keer te scoren. Messi had daarentegen een moeizaam jaar bij PSG, waar hij in zijn eerste maanden slechts één doelpunt maakte. De Poolse spits leek dan ook lange tijd favoriet voor de winst. 

Mocht Messi uiteindelijk afstand moeten doen van zijn Ballon d'Or, iets wat nog lang niet zover is, dan houdt hij er nog zeven over. Eeuwige rivaal Cristiano Ronaldo won de prijs vijf keer.