Silooy vindt dat Ajax op zoek moet naar ervaring

Ajax krijgt transferadvies: 'Kijk naar het verleden, zulke spelers hielpen'

4 januari om 21:19

Sonny Silooy, oud-verdediger van Ajax, denkt dat de Amsterdammers er goed aan doen ervaren krachten binnen te halen. Ook laat hij in gesprek met het Algemeen Dagblad zijn licht schijnen over de trainerskwestie van de club. 

Silooy kan niet anders dan spreken van een 'extreem diep dal', als hij kijkt naar de laatste plaats die Ajax eerder dit jaar bezette en de manier waarop er in de beker werd verloren van Hercules. Toch blijft de verdediger, die 343 duels voor Ajax speelde, optimistisch. "Niet over de voorbije jaren, waarin zonder scoutingsrapporten spelers werden gehaald en een Duitser een elftal aan buitenlanders vast kon leggen. Maar de eerste stappen zijn gezet, met Van Praag, Van Gaal en Blind weer aan het roer."

Wat Ajax volgens Silooy nodig heeft? Ervaring. "Kijk naar het verleden: Ronald Spelbos, Johan Cruijff, Arnold Mühren, Frank Rijkaard, Danny Blind, Daley Blind, Dusan Tadic, allemaal hielpen ze Ajax op hun oude dag bloeien en groeien." En wat de trainer van Ajax betreft? Volgens Silooy heeft John Van 't Schip de kaarten in handen. "Voor een buitenlander zou ik niet snel meer gaan." En mocht het toch een trainer uit het buitenland worden? "Dan mag hij geen seconde van de missie en visie van Ajax afwijken."

Silooy benadrukt bovendien de onvoorspelbaarheid van voetbal. "Het kan zo weer omslaan. Ik was laatst in Oegstgeest om een presentatie te geven over het dna van Ajax. De club stond laatste. En ik moest vertellen over kernwaarden als de beste willen zijn, de beste opleiding hebben, enzovoort. Dan leg ik uit dat we nu even niet de beste zijn, maar dat Ajax dat uiteindelijk altijd weer wordt."