Data tonen aan: Bakayoko (PSV) hard op weg naar Europese top

PSV-openbaring Bakayoko maakt naam: stap naar Europese elite in het verschiet

5 januari om 11:30
Laatste update: 4 januari om 17:21

Zestien competitieduels, zestien zeges en een doelsaldo van +50: PSV heeft een uitzonderlijk sterke eerste seizoenshelft achter de rug. Eén van de grote openbaringen is Johan Bakayoko. Hoe lang is de Belg nog te behouden? En als hij een transfer maakt, wat zou dan de perfecte match zijn? VoetbalPrimeur zoekt het uit in samenwerking met databureau FACTS Consultancy.

FACTS Consultancy is een Nederlands bedrijf dat aan de hand van data met unieke algoritmes talloze (internationale) zaakwaarnemers, clubs en spelers ondersteunt om betere beslissingen te maken rondom transfers. In de afgelopen jaren was FACTS Consultancy onder meer betrokken met advies bij de transfers van Joey Veerman (PSV), Jerdy Schouten (PSV), Lucas Digne (Aston Villa), Sven Botman (Newcastle United), Ramiz Zerrouki (Feyenoord) en Arthur Melo (Fiorentina).

We analyseren het huidige niveau (Player Level) van spelers aan de hand van ruim negentig statistieken en de speelstijl (Playing Style) van spelers. Het Player Level geeft aan wat de individuele bijdrage is van een speler aan de prestaties van zijn team. Deze gegevens worden gecombineerd en aan de hand daarvan wordt in kaart gebracht welke clubs op dit moment het best bij de speler passen. Daarbij wordt gekeken waar een speler binnen één jaar de meeste progressie kan boeken.

Spectaculaire ontwikkeling Bakayoko
PSV en Bakayoko laten dit seizoen geen kruimel liggen in de Eredivisie. De twintigjarige aanvaller speelde 27 wedstrijden voor de Eindhovenaren, waarin was hij goed voor vier doelpunten en dertien assists. Ook in Engeland, Spanje en Frankrijk kennen ze Bakayoko inmiddels: tegen Arsenal, RC Lens en Sevilla gaf hij zijn visitekaartje af met een handvol imponerende optredens. 'Voor deze jongeman staat duidelijk iets groots te wachten', schreven Engelse media in december nog.



Bron: FACTS Consultancy

Anderhalf jaar geleden maakte Bakayoko op achttienjarige leeftijd zijn debuut voor PSV. Zoals te zien is in onderstaande grafiek, maakte de Belg een grote sprong in zijn ontwikkeling toen hij veel speelminuten begon te krijgen van Ruud van Nistelrooij. Onder de vleugels van Peter Bosz heeft Bakayoko de laatste stap gezet. Inmiddels zit hij qua Player Level boven het teamgemiddelde bij PSV, wat laat zien dat de individuele bijdragen van de Belg van grote waarde zijn voor de Eindhovense club.

Bakayoko allang klaar voor topcompetitie?
Steeds meer drukt 'het uitzonderlijke talent', zoals Bosz hem onlangs noemde, zijn stempel op het spel van PSV. "Zijn balaannames zijn altijd goed, hij is dreigend in een-tegen-een-situaties én hij heeft een goede voorzet. Hij heeft heel veel voor zo'n speler. Maar het is nog lang niet genoeg. Bij hem kan echt alles nog beter", zei Bosz. Eén van zijn verbeterpunten, is scoren. "Dat doe ik nog altijd te weinig", aldus Bakayoko. Veelzeggend is dat Noa Lang dit seizoen vaker scoorde in de Eredivisie, terwijl hij elf uur korter op het veld stond.

Maar als geïnteresseerde clubs het Player Level van Bakayoko erbij pakken, zullen ze steil achterover slaan. Voor zijn leeftijd staat hij er véél beter op dan de gemiddelde rechtsbuiten in de Premier League, La Liga, Serie A en Ligue 1. Bakayoko zit nu al op het niveau van een gemiddelde La Liga-rechtsbuiten die in de beste jaren van zijn loopbaan zit.


Bron: FACTS Consultancy

Bakayoko is een veelvraat. Als we een duik nemen in zijn bizarre statistieken, zien we dat hij op heel wat lijstjes bovenaan staat in de Eredivisie. Hij domineert tegenstanders in een-tegen-een-duels en is een voortdurende bron van dreiging, waarmee hij ook ruimte creëert voor zijn medespelers. Gekeken naar dribbels en assists, hoort Bakayoko bij de beste aanvallers in de zeven sterkste competities van Europa.

Transfermogelijkheden Bakayoko
Miljoenenbiedingen van Paris Saint-Germain, Brentford FC en tal van andere clubs deden hem de laatste transferperiodes niets, en PSV is allesbehalve van plan om Bakayoko in januari van de hand te doen. Toch is een transfer niet helemaal ondenkbaar, in de winter dan wel zomer. Zeker niet als een Europese grootmacht bereid is de absolute hoofdprijs te betalen.

Bekijk hieronder de video over de potentiële topbestemmingen van Bakayoko! De tekst van het artikel gaat verder onder de video.

Uit data van FACTS Consultancy komen vijftig geschikte clubs voor de Belg naar voren die ook zeer kapitaalkrachtig zijn. De top-tien die daar uitrolt bestaat immers uit louter topclubs: AC Milan, Tottenham Hotspur, Atlético Madrid, Internazionale, Chelsea, Paris Saint-Germain, Manchester United, Arsenal, FC Barcelona, Bayern München. Bakayoko zit op dit moment het dichtst tegen het niveau van Milan aan.


Bron: FACTS Consultancy

Vier topclubs uit Engeland, twee topclubs uit Spanje, twee topclubs Italië, één topclub uit Duitsland en één topclub uit Frankrijk, dus. Bakayoko kan het slechter treffen. Op het eerste oog is een opstap naar Manchester United best logisch. Het is geen geheim dat manager Erik ten Hag hard op zoek is naar een nieuwe rechtsbuiten, nu Antony niet presteert en Jadon Sancho uit de gratie is geraakt.

Wie de data van Bakayoko ziet, begrijpt dat Premier League-middenmoters als Brentford FC afgelopen zomer verwoede pogingen deden om de Belgische aanvaller over te nemen van PSV. Ook Romelu Lukaku prees onlangs de giga-potentie van zijn tien jaar jongere landgenoot. "Op termijn zie ik Johan Bakayoko beter worden dan mezelf. Samen met Jérémy Doku gaat hij de nieuwe leider van de Rode Duivels worden."