Tiental Sparta dwingt Twente tot het uiterste

Tiental Sparta dwingt Twente tot het uiterste: Ünüvar redt punt

17 december 2023 om 16:32

FC Twente heeft op de valreep een blamage afgewend op bezoek bij Sparta. De Tukkers speelden de hele tweede helft met een man meer, maar gaven toch een voorsprong weg. Naci Ünüvar redde in blessuretijd een punt: 2-2.

Voor FC Twente leek aanvankelijk weinig aan de hand. De ploeg van coach Joseph Oosting drong al snel aan, maar Nick Olij tikte op prachte wijze een vrije trap uit de kruising. Niet veel later moest wel Robin Pröpper gewisseld worden. De aanvoerder kreeg de arm van Tobias Lauritsen in het gezicht en oogde aardig dizzy. Alec Van Hoorenbeeck verving hem. De invaller had al snel een schrikmomentje na een korte terugkopbal op Lars Unnerstall. Het liep met een sisser af.

FC Twente had desondanks het overwicht op Het Kasteel, maar wist dat niet echt om te zetten in grote kansen. Unnerstall moest zelfs ingrijpen op pogingen van Neghli en Lauritsen. In de blessuretijd van de eerste helft leek het kwartje dan toch de kant van de Enschedese bezoekers op te vallen. Saïd Bakari plantte zijn noppen op de achillespees van Michel Vlap en kreeg na ingrijpen van de VAR een rode kaart. Sem Steijn profiteerde meteen van het numerieke overwicht door de score te openen: 0-1.

Zodoende stond Sparta voor een loodzware opgave en de thuisploeg wankelde aan het begin van de tweede helft. Olij en de paal voorkwamen een tweede Twente-treffer. Niet veel later werd het duel andermaal op zijn kop gezet. Na licht contact werd arbiter Martin van den Kerkhof naar het scherm geroepen en hij legde de bal op de stip. Lauritsen benutte het buitenkansje. Daarmee was het nog niet gedaan, want in een tijdsbestek vier minuten kreeg Sparta een tweede strafschop. Sadilek haalde Warmerdam lichtjes onderuit en weer wist Lauritsen daar wel raad mee.

De onvermoeibare Arno Verschueren leek het feest even compleet te maken, maar hij schoot op de paal. De tien man van Sparta verdedigden de voorsprong daarna met man en macht. Het piepte en het kraakte af en toe in de Rotterdamse defensie, maar Olij blonk weer eens uit bij een inzet van Manfred Ugalde. Sem Steijn raakte op zijn beurt de paal. Op het moment dat een stunt dichterbij kwam, ging het bij het ingaan van de zeven minuten blessuretijd toch nog mis voor de thuisploeg. Invaller Naci Ünüvar ramde van dichtbij raak: 2-2.

De neutrale toeschouwer was zondag de grote winnaar op Het Kasteel. Twente staat voorlopig derde, in afwachting van AZ - PSV. Sparta gaat als nummer zeven de winterstop in.