Tevreden: 'Gigantische potentie Brobbey'

Kritiek Van Basten en Koeman wekt verbazing: 'Gigantische potentie Brobbey'

2 december 2023 om 07:22

Met twee knappe goals in de Europa League-wedstrijd tegen Olympique Marseille bewees Brian Brobbey dat hij wel degelijk koelbloedig kan zijn voor het doel. Ook zijn voormalig jeugdtrainers bij Ajax herkennen zich niet in de kritiek van Ronald Koeman en Marco van Basten.

Onder meer Brian Tevreden was verrast door de opmerkingen van Van Basten, die oordeelde dat Brobbey 'na twaalf jaar opleiden nog geen flauw idee had wat hij moest doen voor de keeper'. Ook Koeman verbaasde zich over de aanname en het afronden van de sterke 21-jarige spits. "Dan vraag ik me af: wat doe je bij de clubs waar je hebt gespeeld?", zei de keuzeheer.

"Ik vond hem in mijn tijd een speler met gigantische potentie", reageert Tevreden, die Brobbey in de middenbouw van de Ajax-opleiding onder handen nam, in het Algemeen Dagblad. "Hij was snel en sterk en ja, ook een killer. En hij was echt wel eager. Dat was het mooie aan Brian. Je kunt zijn gezicht niet zo goed lezen. Maar als hij even geen goals maakte, was hij pissed en bleef zijn gezicht strak. Als hij ze wel maakte, kwam de smile tevoorschijn."

Tevreden benadrukt dat er, met Plan Cruijff als leidraad, aandacht werd geschonken aan de individuele ontwikkeling van Brobbey. "In de onderbouw ligt de individuele focus puur op techniek. In de middenbouw gaat het om techniek in samenspel. De eerste aanname, de afronding; alles kwam daarbij aan bod. Daar werd wekelijks op getraind", aldus de oud-prof, die niets kan aanmerken op de inzet van Brobbey. "Het is een geweldige jongen. Ik kan geen slecht woord over hem zeggen. En ook niet over hoe we hem opleidden. Over de periode na mij kan ik niet oordelen. Daar ben ik niet bij geweest."

Tevreden vertrok in 2016, in het kielzog van Wim Jonk. Peter van Veen werkte daarna nog wel met Brobbey. "Dan bedacht ik een afwerkvorm en maakte ik er een wedstrijd van tussen Brian, Sontje Hansen en Naci Ünüvar. Dat ging echt op het scherp van de snede, met Sontje het vaakst als winnaar. Brian was fanatiek, hij werkte er echt aan. Dat er nooit individueel met hem gewerkt is, is dus onzin", vertelt ook hij aan het AD.

Bekijk de nieuwste #DoneDeal, met Melvin Platje over de chaos in Volendam, transfertargets van PSV, géén Hakim Ziyech bij Ajax en leven als een god in Indonesië hieronder, of luister de podcast via Spotify!