Ajax op rapport: zes onvoldoendes, twee spookrijders, één grote man

Ajax op rapport: zes onvoldoendes, twee spookrijders, één grote man

30 november 2023 om 22:56

Ajax speelt na de winterstop hooguit in de Conference League, na de spectaculaire nederlaag tegen Olympique Marseille (4-3). VoetbalPrimeur maakt rapport op van een memorabele avond in het Stade Vélodrome.

Diant Ramaj - 5: negentig minuten lag hij op koers voor een ruime voldoende, maar Ramaj gooide zijn eigen ruiten - en die van Ajax - in door opzichtig te blunderen bij de 4-3 van Marseille. Een dramatisch einde van een bizarre avond.

Anton Gaaei - 4: niet voor het eerst een spookrijder voor zijn eigen ploeg. Na het mislukte experiment met Jorge Sánchez heeft Ajax weer een rechtsback die het allemaal niet lijkt te weten. Bij twee tegengoals vertolkte de onzekere Gaaei een negatieve hoofdrol.

Devyne Rensch - 5,5: als vervanger van Josip Sutalo maakte hij er het beste van, maar Rensch is geen centrale verdediger die wel eventjes overeind blijft op Europees niveau. Een krappe voldoende, niet meer.

Jorrel Hato - 6: de baas van de Ajax-defensie, en dat op zeventienjarige leeftijd. Hij veroorzaakte een strafschop, die wel heel makkelijk werd gegeven. Daarna maakte Hato een prima indruk. Niet voor niets bleef Aubayemang het liefst bij hem uit de buurt.

Borna Sosa - 4,5: zijn gevoelige linkerbeen heeft hem de bijnaam Flankengott opgeleverd in Duitsland, maar het is inmiddels goed zoeken naar een geslaagde voorzet van Sosa. Wat voegde hij in Marseille toe? Heel weinig.

Benjamin Tahirovic - 5,5: een van meest bekritiseerde Ajacieden van de laatste weken liet zich dit keer van een iéts betere kant zien. Hij zocht de oplossing vaker dan normaal naar voren. Naarmate de wedstrijd vorderde werd zijn beoordeling wel steeds lager.

Kenneth Taylor - 4,5: Marseille draait dan wel slecht in de Ligue 1, het is geen Vitesse. Daar kwam Taylor ook achter. Ongelukkig in de duels, onrustig in de passing en regelmatig balverlies op een plek waar geen balverlies geleden mag worden.

Steven Berghuis - 5: Berghuis lacht, Berghuis huilt. Het was genieten van zijn twee prachtassists en nog een handvol fenomenale passjes voor rust, maar in de tweede helft schopte hij Correa uit de wedstrijd en pakte hij - voor het eerst als Ajacied - een directe rode kaart. Daardoor werd ook Berghuis een spookrijder.

Carlos Forbs - 6: in de vorige ontmoeting met Marseille in Amsterdam was Forbs goed op dreef en ook donderdagavond was er niet zo gek veel mis met het spel van de Portugese tiener. Toch besloot Van 't Schip hem in de rust te wisselen.

Brian Brobbey - 8: de grote man bij Ajax, met grote voorsprong. Brobbey wist zijn unieke kwaliteiten in Marseille te koppelen aan rendement en maakte zijn eerste doelpunten in de groepsfase van de Europa League.

Steven Bergwijn - 5: belangrijk bij de twee goals van Ajax, maar daar is ook alles mee gezegd. Bergwijn leed twee keer dodelijk balverlies, voor de penalty van Marseille en de overtreding van Berghuis. Van alle aanvallers was de aanvoerder de minste.

Invallers
Kristian Hlynsson - 7: het 'geweldige ventje', aldus Van 't Schip, brengt muziek in Ajax. Hij begon door het zware programma een keer niet in de basiself, maar was als invaller 'gewoon' weer invloedrijk met de assist voor de 3-3.
Chuba Akpom - x: viel na 77 minuten in voor Taylor en maakte de 3-3, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Ar'Jany Martha - x: viel na 77 minuten in voor Sosa en speelde te kort voor een beoordeling.
Jaydon Banel - x: viel na 94 minuten in voor Brobbey en speelde te kort voor een beoordeling.
Anass Salah-Eddine - x: viel na 94 minuten in voor Tahirovic en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
John van 't Schip - 6: het is Van 't Schip gelukt om het aanvalsspel te verbeteren, waardoor het weer leuk is om naar Ajax te kijken. Maar verdedigend laat zijn ploeg wel heel veel steken vallen. Nog steeds veel werk aan de winkel.