Twee eigen goals doen Feyenoord de das om: Champions League-uitschakeling een feit

Eigen goals doen Feyenoord de das om: Champions League-droom spat uiteen

28 november 2023 om 22:53

Feyenoord zal na de winter niet in de Champions League, maar in de Europa League actief zijn. Op een ongelukkige en frustrerende avond in De Kuip, gingen de Rotterdammers met 1-3 onderuit tegen Atlético Madrid in De Kuip. Dat kwam mede door eigen goals van Lutsharel Geertruida en Santiago Gimenez. Daardoor is Champions League-overwintering definitief niet meer mogelijk.

Eerder op dinsdagavond boekte SS Lazio een late overwinning op Celtic in de Champions League-groep van Feyenoord. Daardoor wist de ploeg van Arne Slot wat het te doen stond: bij een overwinning op Atlético, zou Feyenoord overwintering in het miljardenbal in eigen hand hebben. Bij een nederlaag zouden de Rotterdammers echter uitgeschakeld zijn in het prestigieuze Europese toernooi. Feyenoord begon, met steun van Het Legioen, sterk aan de wedstrijd.

Yankuba Minteh, die in de basis mocht beginnen, was gevaarlijkste Feyenoorder in de openingsfase. Atlético had het daardoor serieus zwaar in de eerste minuten, maar daarna kantelde de wedstrijd plotseling. Eerst kreeg Alvaro Morata al een grote kans, maar toen wist Justin Bijlow nog knap redding te brengen. Niet veel later was het echter alsnog raak voor de Spanjaarden: Lutsharel Geertruida wilde de bal over de achterlijn laten rollen, maar kreeg de bal onverwachts op zijn knie en maakte zo een eigen goal.

De goal deed duidelijk wat met het vertrouwen bij Feyenoord, dat in de eerste helft amper meer een vuist wist te maken. Slot besloot daardoor in de rust in te grijpen: Ayase Ueda kwam in de ploeg voor Igor Paixão, waardoor Quilindschy Hartman de volledige linkerkant moest gaan bestrijken. Dat leverde in de 54ste minuut een grote kans op: Hartman veroverde de bal en speelde Gimenez aan, maar de Mexicaan maaide in kansrijke positie over de bal heen.

Enkele minuten later kreeg Feyenoord de deksel hard op de neus. Mario Hermoso verdubbelde de marge namelijk voor Atlético, met een toevalstreffer van grote schoonheid. De Kuip viel daarna stil, terwijl Feyenoord afkoerste op Champions League-uitschakeling. Toch bracht Mats Wieffer een klein kwartier voor tijd weer leven in de brouwerij: hij kopte toen de 1-2 tegen de touwen uit een corner, waardoor Het Legioen plotseling weer tot leven kwam.

Feyenoord ging daarna op jacht naar de cruciale gelijkmaker, maar opnieuw kreeg de thuisploeg de deksel snel op de neus. Vier minuten na de 1-2, kwam Atlético namelijk weer tot scoren: uitgerekend Gimenez verschalkte zijn eigen doelman met een kopbal, waarmee hij tekende voor de tweede eigen goal van de avond. Die kwam Feyenoord ook niet meer te boven. Zo eindigde het duel in De Kuip in 1-3.

Door de nederlaag spat de Champions League-droom van Feyenoord dus uiteen. Het is al zeker dat de landskampioen als derde zal eindigden in Poule E, terwijl de ploeg van Slot nog een uitwedstrijd bij Celtic moet spelen. Daardoor zal Feyenoord na de winter instromen in de tussenronde van de Europa League. Atlético gaat samen met Lazio nog strijden om de groepswinst.