Feyenoord maakt het zichzelf onnodig moeilijk, maar wint alsnog van Excelsior

Feyenoord maakt het zichzelf onnodig moeilijk, maar dankt hattrickheld Gimenez

25 november 2023 om 18:24
Laatste update: 25 november 2023 om 19:14

Feyenoord maakte het zichzelf onnodig lastig tegen stadsgenoot Excelsior, maar de Rotterdammers kunnen zich met een overwinning op zak gaan voorbereiden op het treffen met Atlético Madrid. In het Van Donge & De Roo Stadion eindigde een chaotische wedstrijd in 2-4 voor Feyenoord.

Zonder captain Gernot Trauner begon Feyenoord aan het duel met Excelsior. Trainer Arne Slot wilde geen risico nemen met de Oostenrijker, met het oog op de wedstrijd tegen Atlético. Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd in Kralingen: Calvin Stengs kreeg na drie minuten spelen al de eerste kans van de wedstrijd, terwijl Santiago Gimenez in de zesde minuut de 0-1 maakte. De spits profiteerde van een goede bal van Igor Paixão.

In de minuten die volgden, regende het mogelijkheden voor Feyenoord. Onder meer Mats Wieffer en Quinten Timber kregen dotten van kansen, maar de bal ging er op wonderbaarlijke wijze niet in. Dat strafte Excelsior niet veel later genadeloos af: na iets meer dan een kwartier spelen viel uit het niets namelijk de 1-1, doordat Troy Parrott Justin Bijlow in de korte hoek wist te verschalken.

Feyenoord leek even van slag van die tegentreffer, maar op slag van rust ging het vrolijk verder met het creëren van grote kansen. Dat leverde een ongelofelijke misser van Gimenez op, die de bal voor een leeg doel op de lat werkte. Mede daardoor stond het bij rust 1-1, wat eigenlijk een klein wonder was. Na rust kreeg Feyenoord meteen een tegenvaller te verwerken: Bart Nieuwkoop raakte geblesseerd aan zijn hamstring, waardoor Thomas Beelen in moest vallen.

In de eerste fase van de tweede helft was Feyenoord niet meer zo sterk als voor rust, maar het wist zijn eerste grote kans wel direct te benutten. Na goed werk van Yankuba Minteh wist Gimenez de nare smaak van zijn misser weg te spoelen: 1-2. Snel daarna maakte Quinten Timber de 1-3, waardoor de wedstrijd beslist leek. Niets bleek echter minder waar.

Door geklungel van Mats Wieffer en Dávid Hancko maakte Lazaros Lamprou de 2-3. Daardoor was de spanning weer even terug, maar in de 82ste minuut gooide Gimenez de wedstrijd definitief in het slot met zijn derde van de avond. De einduitslag bepaalde de Mexicaan daarmee op 2-4. Daardoor verkleint Feyenoord het gat met PSV voor even tot vier punten. De Eindhovenaren spelen later op de zaterdag nog tegen FC Twente. De Rotterdammers kunnen ook gaan toeleven naar de wedstrijd tegen Atlético. Excelsior staat nu zevende.